Всеки от нас познава супергерои – но не тези от комиксите, приказките и фантастичните филми, а такива от плът и кръв. Тези уж обикновени хора са всъщност необикновени. Те вършат тихите си геройства всеки ден и не търсят слава или отплата. Сърцата им са смели и добри.

Те са супергероите сред нас, а тяхната специална сила е Любовта.

Тези и други истории ще откриете в нашата рубрика "Вярваме в доброто"!

Супергероите на Джош

"Слабостите ни са това, което ни прави силни". В това е убеден Джош Роси – професионален фотограф и дигитален артист от италиански произход, който живее и работи в Съединените щати.

В средата на тази година, той организира специална фотосесия, с която сбъдва мечтата на 6 болни деца, превръщайки ги в супергерои от комикс сагата "Лигата на справедливостта". Свързахме се с Джош лично, за да ни разкаже подробности.

Той първо снимал дъщеря си като Жената чудо: „Нейната фотосесия стана изключително популярна и получих адски много имейли от най – различни хора, които ми пишеха – моята дъщеря е болна, моята дъщеря има рак и тя е истинската жена чудо, тя е истинският супергерой. В този момент на мен и съпругата ми, ни хрумна идеята да потърсим истинските супергерои сред нас”.

Снимка: bTV

Той иска да покаже, че децата с онкозаболявания не са просто едни малки страдащи хора на легло, а всъщност тежката диагноза ги е направила по-силни. Така се ражда идеята за фотосесията със заглавие "Лига на справедливостта". Част от нея са комикс героите Батман, Супермен, Жената чудо, Светкавицата, Зеленият фенер, Аквамен и Киборг.

Свързали се в приятели, те се свързали със свои приятели и така бил съставен цял списък с деца, желаещи да участват.

Така 2-годишният Матаезе, който има рядък вид левкемия се превръща в Аквамен, 7-годишният Зейдън, който страда от синдрома на дефицит на вниманието и хиперкативност става Светкавицата, а 5-годишният Саймън, който се бори с форма на раково заболяване на нервната система, е Батман. 5-годишният Кейдън, който е с протези и на двата крака се превръща в Киборг, 3-годишната Софи, която страда от рак на окото – в Жената чудо, а 9-годишният Тийгън, който има синдром на хипопластичното ляво сърце, става Супермен. Всеки персонаж има нещо общо с битката, която даденото дете води.

Когато снимките са готови, Джош ги отпечатва като киноафиши и ги изпраща като подарък на децата. Моли родителите да запечатат реакциите им във видео.

Снимка: bTV

След като снимките на децата се превръщат в сензация, "Уорнър брос" заедно със Зак Снайдър, режисирал филми за супергерои от комикс поредицата „Лигата на справедливостта”, им организират специална изненада. Докато на червения килим в Лос Анджелис тече официалната премиера на новия филм за "Лигата на справедливостта", един друг такъв червен килим посреща своите супер звезди в Солт лейк сити.

Най-добрият човек на Пловдив

През май Кольо Бонев получи наградата "Най-добър човек на Пловдив.

Номинацията му звучи така: "Кольо Бонев е най-добрият човек за мен. От дълги години се грижи с огромна любов и пълно себеотдаване за болната си от Алцхаймер съпруга. Но добротата му не стига само дотук. Въпреки тежката си съдба, той отделя време да помага и на други болни хора. Кольо за мен е един тих и незабележим ангел".

Снимка: bTV

Един от двигателите на инициативата е Йорданка Петкова: „Когато аз се срещнах с него говореше за съпругата си с „моето момиче”, много мило се обръщаше към нея, просто една такава любов се усещаше от него, лъхаше и това много ни впечатли”.

Защо е важно да отличаваме добрите хора сред нас? „В ежедневието си някак си не ги забелязваш тези хора, а това е една такава много интересна ангелска постъпка, защото Бог не слиза сам да помага, ние сме всъщност тези ангели и един на друг ние си помагаме в дадена ситуация, тоест ние сме неговото оръжие за тази помощ”.

Снимка: bTV

А Кольо продължава да нарича Елисавета „моето момиче”. „Любовта, която изпитвам към хората, към жена ми най-вече и когато тя показва резултати като хъс за живот, като желание, като старание с нещо да ми помогне, с жест да ми покаже, че иска, че нещо се случва, от това по-прекрасно няма”.

За най-добиря човек на Пловдив животът е всичкото богатство, което има. Не иска различен път, иска да остави диря зад себе си.

Хриси и нейните деца

За Хриси и нейните деца ви разказахме през ноември. Историята с адрес Петрич развълнува стотици хора.

След излъчването на репортажа, с Хриси са се свързали десетки хора от цялата страна. Искали да направят нещо за нея и младежите от Центъра за възрастни с увреждания „Надежда”.

Снимка: bTV

Един от тези благодeтели е 74-годишният Йордан Живков. Признава, че е плакал, когато е гледал репортажа.

„И аз като й се обадих… Викам, виж какво Христинке, гледах те, разбери, развълнува ми сърцето, искам нещо да направя, макар и малко искам малко за тези дечица викам. Ако трябва почерпи ги с нещо – така и така, държавата ми дава 40 лева, понеже пенсията ми е 241 лева. Тези парички ги изпращам за децата”, разказва мъжът.

С Христина и съпруга й Ивайло се срещаме отново в навечерието на Коледа. Признават, че не са очаквали жестът им да има подобен отзвук.

Заедно с Хриси отиваме в дневния център: „Няма кой да ми изброи три професии, в които като отидеш на работа и рано сутрин получаваш 12 прегръдки и по няколко пъти „Обичам те” – това е моята работа, всеки ден…”.

Еуфорията и емоциите от сватбата, на която са били шафери, още владеят младежите. В центъра обаче вече цари трескава подготовка за коледното тържество. Преди коледното парти, е време за разкрасяване. На всички момичета от центъра ще бъдат направени прически. Заедно с Хриси и Ангелина, Анита и Вера тръгваме към един от фризьорските салони в града.

Снимка: bTV

Срещаме Боби Марков. Той е направил прическите на децата и за сватбата на Хриси. „Правя това, което бих искал някой да направи за мене, третирам хората по начина, по който искам да бъда третиран аз в утрешния ден. Защото никой не знае как ще се завърти колелото. А за децата – кой не харесва деца – най-чистото същество, което е, най-миловидното, най-искреното – по-хубаво от това да ти се хвърли да те прегърне, да те целуне - да ти каже „обичам те,” това е истинското нищо на света, не може да го купи или подправи това”.

След час под сръчните пръсти на Боби на главите на трите момичета се появяват красиви прически. А на следващия ден, радостта и усмивките на лицата на младежите стоплят сърцата на всички, които присъстват на коледното им тържество.