След като идва моя ред, казвам, че страдам от дерматологично заболяване и че приятели са ми препоръчали клиниката. Процедурата за преглед ми е разяснена от медицинското лице. Получавам картон за консултативен преглед и касов бон.

„Дерма Прим” не упражнява дейност на територията на болницата, а всъщност излиза, че тези 80 лева, които аз съм си платил за прегледа не са отишли в касата на болницата, те отиват директно в касата на „Дерма Прим”.

След като пациентът си плати в кабинета, той е насочван за преглед в болницата на 12-ия етаж. Това правя и аз. Качвам се на 12-ия етаж.

„Тоест в кабинета се взимат парите, а горе се осъществява дейността? Това е нарушение”, казва ген. Петров.

„В медицината моралът е свързан само с всичко, което е свързано животът и здравето на пациента. Парите не са свързани с морала и ако се притежават 85% означава и друго. 85% от дейността зависи от квалификацията и нивото на този човек”, обяснява от своя страна ген. Тонев.

Трагично състояние на някои от клиниките

Някои от клиниките във Военна болница са в трагично състояние. А защо са такова положение – отговорът често е липса на пари.  

В клиниката по уши, нос, гърло във Военна болница без да имаме машина на времето попадаме с около 30 години в миналото. Тук, между другото, се оперират и поставят кохлеарните импланти на децата, които не чуват.

За този проблем ви разказахме в bTV Новините в началото на февруари. Началникът на клиниката по уши, нос, гърло многократно е настоявал за ремонт.

„Правя го непрекъснато, но оправданието до преди година беше: Да, да, добре след месец-два. Сега, може би наистина, може би и не е лъжа, казват, че няма пари”, разяснява д-р Венцислав Цветков, началник на клиника "Уши, нос и гърло", ВМА.

Настоящият шеф на болницата казва, че много от клиниките биха се наредили преди тази по дерматология и тя би била едва на девето място.

През 2008 г. ВМА купува апарат за близо 400 хиляди лева. Машината е рекламирана в сайта на болницата като лазерна система за подмладяване и третиране на бръчки, подобряване еластичността на кожата. По това време започва забавянето на плащанията към една от фирмите доставчици на импланити за деца, които не чуват, макар че здравната каса е превела парите за тези устройства в болницата.

Фирмите-дистрибутори на кохлеарни импланти обаче ще ги получат с 2-годишно закъснение. Към днешна дата повече от 30 деца чакат, за да чуят за първи път в живота си. При тези разкрития ген. Тонев заяви, че тогава не в болницата не са имали неотложни разходи за парно, ток, вода и т.н.

Сега казва, че не може да се противопоставят едни деца с други деца, „тъй като този апарат, за който вие говорите е единственият апарат, който лекува т.нар. съдови тумори при деца”.

В бизнес отношения

Междувременно в клиниката по дерматология проблемите изглеждат далеч. Тук ни посреща доктор Мария Чакърова. Друг от акционерите във фирма „Дерма Прим”. Освен нея и професор Кадурина, друг съдружник в „Дерма Прим” е д-р Айлин Шеф, началник отделение в кожната клиника към ВМА.