На днешния 17 май отбелязваме Световния ден на хипертонията. Трима от всеки десет души на планетата живеят с високо кръвно налягане - това са близо 1,8 милиарда души.

Целта на днешния ден е хората да бъдат информирани как да променят начина си на живот и да контролират високото си кръвно.

Кардиолози и невролози обсъждат в Албена първичната профилактика на сърдечно-съдовите заболявания и ролята на промените в начина на живот.

Високото кръвно е основен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, бъбречна недостатъчност и дори очни заболявания. Между 30 и 45% от населението страда от хипертония, но не всички знаят това.

„Проблемът е, че в нашата страна все още важи правилото за половините като че ли половината от пациентите знаят, че имат хипертония, от тях половината само се лекуват, от тях половината се лекуват правилно и достигат прицелните стойности на артериалното налягане. Имаме оптимистични данни през последните години, че контрола на хипертонията в България достига до 30-40%. Защото контролираната хипертония забавя съдовото стареене на пациентите и удължава техния живот”, обясни кардиологът доц. Иван Груев.

Ако кръвното ни надвишава 140/90, трябва да се консултираме с лекар. Няколко малки стъпки са достатъчни, за да го контролираме. Това са здравословна храна, повече движение и по-дълги разходки сред природата.