Повече от половината годна за употреба храна в Европа отива на боклука. В България всяка година се изхвърлят над 640 000 тона хранителни продукти, които могат да бъдат консумирани. Това е загуба средно по 100 килограма на човек, най-често защото продуктите не отговарят на определена форма или цвят.
В Европа общото количество изхабена храна е 90 милиона тона. То може да се побере в 3 милиона камиона, разположени по целия екватор на Земята. Сравнението е на Валентин Турн, автор на документалния хит „Taste the waste”.
Всяка година за храна европейците харчат 100 млрд. евро. Пълните щандове привличат клиентите и увеличават продажбите, но това старо търговско правило има и друга страна – годна храна отива в боклука, заради презареждане.
Тази реалност разкрива и документалният филм на германския журналист Валентин Турн. Лентата се превръща в хит и поражда обществена дискусия в Европа. „Най-много ме изненада, че още преди да постъпи на пазара, се изхвърля огромно количество годна продукция - например, по време на транспорта, ако един камион с домати пристигне няколко часа по-късно заради задръстване на магистралата. Така напрамер 40 тона домати бяха унищожени”, обясни авторът пред bTV.
Една трета от произведената храна не стигат до супермаркетите и заради лош външен вид. „При нас наистина не могат да се видят морков с два корена или картоф със странна форма. Просто ги няма вече в супермаркетите. Самите потребители вече не познават оригиналната форма на продуктите”, обяснява Валентин Турн.
В България най-често в кофите попадат плодове и зеленчуци, млечни продукти с по-кратък срок на годност и дори хляб.
За щастие една трета от тях вече отиват и в Българската хранителна банка. „Тук събираме хлебчета, които ни дарява производител на хляб и хлебни изделия. Точно този производител има строги изиствания за определени размери и грамажи и когато излезе производството от този грамаж и размер, те или трябва да го унищожават, или да се изхвърлят и ние се опитваме да го даряване на хора, които имат нужда”, разказва Дани Йорданов от Българската хранителна банка.
Всички продукти в склада на организацията вече не са в търговската мрежа, но са в срок на годност и са „спасени” от Българската хранителна банка. Миналата година в него са събрани 264 тона продукти, които са раздадени на 22 000 социално-слаби българи.
От склада продуктите безплатно се раздават на различни социални центрове. „Тъй като нямаме държавна субсидия, това много ни помага за съществуването на центъра. Това ни прави голяма икономия, поне не давам пари за храна”, споделя Анжела Илиева от Центъра за девойки и младежи с увреждания „Св. Мина”, който получава храни от БХБ.
Изводът на Турн: Изхвърлената храна в Европа и Северна Америка на година е колкото три пъти годишно прехраната на другата част от човечеството, което гладува.