Училищата у нас са готови за утрешния първи учебен ден. Ремонтите вървят по график, като само в още 57 учебни заведения те продължават. Това обаче няма да попречи на учебния процес.

Чиновете, столчетата, учебниците и много изненади очакват първокласниците в класните стаи.

Тази година, за първи път ще прекрачат училищния праг с около 1000 деца повече от миналата година. Това не е изненада, защото те са родени през 2008-ма година, когато се отчете бейбибум.

Училищата тази година ще бъдат над 2500. За съжаление отново има закрити училиа - още 5 училища няма да отворят врати.

Алекс е един от 64-те хиляди първолаци. Още преди да е прекрачил училищния праг, подготвя първата си домашна работа - рисунка, която на първия учебен ден ще закачи в класната стая. Мечтае си да се запознае с много нови деца и бъдещата си учителка.

Пред учителката, съучениците и родителите всеки първолак ще каже стихотворение. Класната стая, в която Алекса ще учи вече е подготвена. В 1-ви  Б клас момченцето ще бъде номер 3-ти.

През настъпващата учебна година учителката на Алкес ще получи увеличение на заплатата със средно 70 лева, както и другите служители в училище. Това е уверението на финансовто министерство. Това няма да се случи обаче от 1-ви октомври, както се очакваше. Г-жа Апостолова предпочита да се вълнува най-вече за срещата с децата.

След серията разследвания, които направихме в bTV Новините за търговията с отговори на зрелостните изпити се заговори за промяна на регламента. Още от тази пролет изпитите се разделят на модули, както в момента се провеждат изпитите за седмокласниците. Изпитът по български ще е разделен на три части, а за всички останали предмети - на две части. За всеки от тях ще има определено време. Родителите пък ще бъдат допускани в сградата по време на изпита.