Светът чества 55 години от полета на първия човек в Космоса.

Кой е един от малкото българи, докоснали се до легендарния Юрий Гагарин?

12 април 1961 г. Юрий Гагарин излита към Космоса с кораба „Восток 1”. За 108 минути Гагарин прави обиколка над Земята и се приземява успешно.

Шест седмици по-късно първият космонавт пристига в София. След това гостува в Плевен, а на летището край Каменец го посреща Димитър Бебенов. Тогава той е 29-годишен фотограф и оператор в плевенския киноклуб.

Снимка: btvnovinite.bg

„Бях единственият, който се появи с камера и фотоапарат на летището. Но когато дойдохме в центъра на Плевен пред мавзолея - масов митинг, посрещане, еуфория, независимо, че дъжда валеше. И така целия ден снимах”, спомня си Димитър Бебенов.

Снимка: btvnovinite.bg

„Той дори избутваше само охраната, за да се докосне до децата, ученици, старци, и това правеше едно такова невероятно впечатление, като че ли се познаваш с него”, допълва той.

Фотографът наистина се запознава с Юрий Гагарин. Преди да излети към Варна, космонавтът се обръща към Димитър Бебенов:

Снимка: btvnovinite.bg

„И ме попита: „Абе с тия малки апарати, ще стане ли нещо?” и аз казах: „Разбира се, ето там шефовете там гледат, партийните ръководители ще ми искат сметка” и така, взе си довиждане, лично се ръкувах с него”.

Димитър Бебенов никога няма да забрави срещата си с Гагарин. Убеден е, че именно тя го е вдъхновила повече от 35 години да се занимава с фотография и кино.