В България годишно се раждат около 70 хиляди бебета. 700 от тях имат вродени сърдечни аномалии.

Около 300 новородени българчета имат нужда от сърдечна операция всяка година. Повечето от тях идват да се лекуват в Националната кардиология.

Лекарите у нас успяват да се справят с лечението им и само две деца са били изпращани в чужбина през последните 20 години. Единият от синовете - близнаци на Румяна Георгиева е на годинка и 9 месеца и му предстои първата от няколко сложни сърдечни операции. Семейството не би могло да си позволи лечение в чужбина.

„Категорично не. А и това, че са близнаци много ни затруднява - да намериш на кого да оставиш детето... Ние нямаме. Сега се оказа, че нямаме и място в ясла”, оплака се майката.

Операцията ще извърши професор Герардус Беник от Германия. Ще помогне и на още 3 деца от 2 до 9 години. В събота му предстои и спешна операция на момиче от Македония.

„С по-леките случаи лекарите тук се справят много добре. Тези, които ми предлагат, понякога са предизвикателство и за мен. Особено като лекар в чужда държава, не бих се чувствал добре, ако пациентът не преживее операцията”, коментира кардиохирургът.

Операциите ще се платят от Здравната каса, а хонорарът на медика се поема от Фонда за лечение на деца в чужбина. Привличането на чужди специалисти за операции у нас е над 10 пъти по-евтино за държавата.