Днес се проведоха дебатите по внесения втори вот на недоверие срещу кабинета „Денков“. Вторият вот на недоверие беше внесен след балотажа на местните избори от "БСП за България“, "Възраждане“ и "Има такъв народ“.

Той е заради "неспособността правителството да гарантира националната сигурност и отбраната на страната". Пет часа без пет минути продължиха дебатите по втория вот на недоверие. 

„В условията на бушуващи кризи в близост до нашите граници правителството ни прави съпричастни и участници в конфликтите, което е в тотална вреда на националната сигурност“, коментира Атанас Зафиров от БСП.

„Проблемите в отбраната са най-големи. Продължава обезсилването на армията. Пример е продължаващото изпразване на складовете. Имаме неадекватен министър на отбраната, който полага усилия за чужда армия, а не за собственост“, добави той.

„Това вот на недоверие се внася когато трябва да говорим за бюджет и важните политики, но имат това право. Вотът няма да е успешен. Преди седмица народът се произнесе. Каква оставка ще искат от „Възраждане“ при положение, че преди седмица катастрофираха на изборите. Ако правителството падне, „Възраждане“ ли ще управлява, след като получиха няколко селски кмета“, коментира Явор Божанков от „Продължаваме промянатаДемократична България“.

„Искрени поздравления за вносителите на вота. В мотивите им пише, че Русия води война срещу Украйна и ако успее, България може да стане цел на удари с ракети и дронове. Вотът не отразява обективното състояние и ви приканвам да го отхвърли“, каза от трибуната в Народното събрание министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Тагарев контраатакува БСП и „Възраждане“ и обяви, че заради тяхна дезинформационна кампания, че можем да станем част от военен конфликт има отлив и недостиг на кадри в армия.

Изказването му предизвика остри реакции.

„Тагарев не ви ли е срам, Тагарев на вас говоря, по 12 лева на ден давате на курсантите да си купуват кифли. В армията ви наричат „Тагаренко“ и вие сте украински служител и сте предател“, каза председателят на „ВъзражданеКостадин Костадинов.

„Днес разбрах че с едно изказване за мир съм станала персонална причина за некомплекта в армията. Звучи като виц. От ГЕРБ ви призовавам да натиснете копчето "за", посочи председателят на БСП Корнелия Нинова.

Атака срещу кабинета дойде и от „Има такъв народ“.

„Вместо Министерски съвет имаме сглобка, която всеки ден е като съпруга в истерия. За премиера корупцията не е изненада и какво тук значи някаква си корупция“, допълни Гроздан Караджов от ИТН.

ГЕРБ не взе отношение в зала, но в кулоарите Бойко Борисов обяви, че няма да подкрепят вота на недоверие.

„Няма алтернатива на това правителство. Макар че в последните седмици видяхме новата алтернатива на ПП, „Възраждане“ и БСП. Искам да напомня на Петков, че беше петък. към 17 и нещо, когато Петков ми каза, че ако не подкрепим Терзиев ще падне правителството - той в прав текст ми каза, че ще падне правителството“, обясни председателят на ГЕРБ.

Парламентарен калкулатор

В момента в Народно събрание има 237 депутати, вместо 240, както е обичайно. Причината е в оттеглилите се след местните избори. Това означава, че за мнозинство са необходими 119 гласа, вместо 120+1.

Партиите вносителки - "Възраждане", БСП и ИТН - имат общо недостатъчните 70 мандата.

Дори подкрепата на независимия Радостин Василев не променя баланса на силите.

От ДПС вече обявиха, че няма да подкрепят вота, затова ги оставяме извън нашия калкулатор.

От друга страна - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, на чиито гласове в пленарната зала се крепи ротационното управление, имат общо 130 мандата. Тоест, напълно достатъчни за оставане на правителството.

Но трябва да направим и едно много важно уточнение - че вотът на недоверие ще се реши от обикновено мнозинство. Тоест, ако от залата отсъстват депутати, изходът от гласуването ще зависи от по-малко от 119 гласа.

Вотът на недоверие ще бъде гласуван в четвъртък точно в 13:55 минути.