Все повече българи решават да се върнат в родината след живот зад граница, показват данни на Националния статистически институт.

Четири пъти се увеличава броят на сънародниците ни, предпочели да се приберат у нас през последните години. Това са хора, които са декларирали пред административните власти искане за промяна на настоящия си адрес от чужбина в страната. Най-много те са на възраст между 30 и 34 години.

Близо 13 4000 са чужденците, които през 2018 г. са избрали да дойдат да живеят в България.

Български учен, който освен че избира страната ни за професионално развитие, убеждава и млади умове да направят същото.

Повече от 26 години проф. Павлина Долашка е специализирала в Германия, Белгия, Италия, Украйна. Днес тя е изтъкнат учен, за когото химията е занимание, урок и лечител.

Снимка: btvnovinite.bg

Избира България за кариерно развитие. С екипа си печелят 24 милиона финансиране за най-модерната техника и от години има цел - да върне повече млади умове у нас.

Много млади хора, върнали се у нас, сега учат и работят в Института по органична химия към БАН. Техен ръководител е именно проф. Долашка. Сред тях са Цветина и Ларс. Двойка – и в живота, и в работата. Запознали се, учили в Германия, но вече практикуват тук.

Снимка: btvnovinite.bg

Професорът се надява, освен техниката, в бъдеще и заплащането да привлича младите у нас.

„Няма по-хубаво нещо от това в собствената си страна да създадеш, да развиеш и да си разпознаваем“, казва проф. Долашка.