Тестовете за връщането на големите ученици в класните стаи са осигурени навсякъде. Това обяви министърът на образованието - Николай Денков.  

Не навсякъде ще се върнат учениците в клас, не заради липса на тестове, а заради организацията, добави той.

На някои места учебният процес може да започне и от вторник, поясни днес образователният министър. В момента на склад има над 80 600 теста, но за да се осигури безпроблемно обучение на всички ученици са нужни редовни доставки.

Тестовете и за големите ученици вече са разпределени между училищата. В столичното 119. очакват от понеделник 70% от всички ученици да учат присъствено:

„Прогимназията започва в 7:30 в рамките на 20 минути ще успеят да се тестват като преди това ще се раздадат тестовете на учителите, които имат с тях първи час и те ще бъдат самите, които контролират процеса, така че няма да има допирни точки особено големи струпвания“, казва Симеон Ангелов, помощник-директор.

От образователното министерство уточниха, че училищата, които не са могли да се организират за връщането и на големите ученици в клас могат да започнат и ден по-късно.

„За понеделник имаме подадени заявки за около 60% за всички ученици в страната - тези заявки могат да се подават всеки ден, така че аз очаквам този процент да се вдига“, министърът на образованието Николай Денков.

Министърът призова още учениците, които се завръщат от утре в клас да не бъдат изпитвани веднага, за да могат да се адаптират към присъствения учебен процес.