Обрат по трагедията край Своге, която взе 20 жертви. Броени часове, след като стана ясно, че близки на загинали са получили по 10 лв., а Комисията по финансов надзор обяви сумата за противозаконна, застрахователят обяви, че ще плати обезщетения от по 50 хил. лв. на наследниците.

От „Бул Инс” обаче държат на позицията си, че не се  длъжни да плащат, защото документите на автобуса не доказват извършен обществен превоз. От застрахователната компания обясниха, че предприемат тази стъпка, за да не се стига до истерия, но и заради натиск.

Изпълнителният директор на дружеството Стоян Проданов обясни, че е видял заплахи за живота му в социалните мрежи.

Обществените превозни средства имат два типа застраховки – „Гражданската отговорност” и „Злополука на пътниците”, чийто минимум е 50 хил. лв. за жертва. На практика, пътникът не би могъл да знае дали фирмата има такива полици и това не е негова отговорност.

Снимка: btvnovinite.bg


Според Комисията по финансов надзор, нужните документи за изплащане на „Злополука на пътниците” са протокол от инцидента, смъртен акт, удостоверение за насленици, справка от Гаранционния фонд, че има такава застраховка, както и сметка, на която да се преведат парите.

По-рано през деня, сблъсък между роднините на жертвите, Асоциацията на пострадалите при катастрофи и застрахователя в студиото на bTV, стигна до обвинения в шантаж.

Снимка: btvnovinite.bg


Застрахователят е категоричен, че липсват документи, които да го задължат да плати. Липсва и оригиналният списък на пътниците.

В срок от 15 дни след ,като близките предявят претенции, ще бъдат изплатени обезщетенията. Роднините на загиналите в катастрофата край Своге бяха изненадани от обрата.