Търсят се варианти за правителство три дни след изборите. 10 "дежурни" депутати от ГЕРБ да гласуват "за" кабинет на "Има такъв народ", предложи днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Слави Трифонов отговори индиректно във Фейсбук.

Според Борисов е ясно, че кабинет на ГЕРБ няма да събере подкрепа. И затова предлага "да даде 10 депутати да подкрепят правителство на Слави Трифонов".

Снимка: btvnovinite.bg

Лидерът на втория по резултат в изборите - "Има такъв народ", отговори лаконично, позовавайки се на процедурата в Конституцията.

Бойко Борисов първо обяви, че ГЕРБ ще вземат проучвателния мандат за съставяне на правителство. И после нарече Слави Трифонов  колега и политик, напомни му, че трябва да се готви с имена на министри и му предложи 10 депутати от своите, за да го подкрепят в пленарната зала.

"Колегата политик Слави Трифонов трябва да излезе да си поеме отговорност, дали е първи, дали е втори, няма значение. Ние ще предложим правителство, те няма да го изберат и ще дойде той наред, затова най-колегиално го моля да почнат да си правят председател на НС, комисии, министри, зам.-министри, областни управители. Това е много тежка задача и изисква много време", заяви Борисов.

"Така, че да не дезертират, да не се оправдават, че не им достигат гласове, аз съм готов имам десет дежурни депутати, които да ги подкрепят. За мен е важно да има стабилно управление на държавата", добави той.

През 2013 г. Бойко Борисов отново предложи 20 депутати от своите, но този път, само, за да поддържат кворума. Тогава неговата оферта беше към БСП и ДПС, а не както е сега към партията на Слави Трифонов. 

Борисов заподозря опонентите на ГЕРБ, че искат да предизвикат хаос в страната.  Той похвали и партията си за постигнатия резултат на вота.

Премиерът се обяви срещу провеждането на нови избори.

"Новите избори не са решение. Въобще не ни е страх, партията е в прекрасна форма. Ето ви решение, нали всички говорехте за ВНС и мажоритарни избори, нека президентът да внесе неговия проект за Конституция, свикваме ВНС, и решаваме всички проблеми", предложи Борисов.  

Държавният глава ще свика Народното събрание съгласно предвидения в Конституцията срок и след като ЦИК обнародва имената на избраните народни представители в Държавен вестник, отговориха от Президентството.