Изготвиха проект за обособяване на алтернативно трасе за движение, чрез което да се облекчи трафикът към столичния кв. „Люлин“ заради ремонта на тунела. Планът е по инициатива на председателя на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев.

Благодарение на него жителите на квартала биха стигали значително по-бързо до центъра на София.

Снимка: БГНЕС

Обходното трасе започва от кръстовището на бул. „Царица Йоанна“ и бул. „Петър Дертлиев“, чрез ляв завой по бул. „Петър Дертлиев“, посока бул. „Сливница“. Продължава през кръстовището на „Орион“ и към бул. „Сливница“, посока центъра, до ул. „Опълченска“.

По цялата дължина на трасето се предвижда да се въведе зелена вълна на светофарните уредби. По този начин хората ще стигат по-бързо по трасето, като максималното планирано време за пътуване е до 10 минути.

Снимка: БГНЕС

„Наред с това обособяваме и нова трета лента на бул. „Сливница“ в участъка от ул. „Русе“ до бул. „Константин Величков“. С тези няколко мерки се надяваме драстично да улесним придвижването в града“, обясни Георги Георгиев.

Въпросното трасе започва от „входящата точка“ към тунел „Люлин“, а именно кръстовището на бул. “Царица Йоанна“ и бул. “Д-р Петър Дертлиев“, като същото продължава по бул. “Д-р Петър Дертлиев“ и през бул. “Сливница“, като в рамките на трасето ще бъдат реализирани, следните изменения, с цел подобряване на движението:

Снимка: БГНЕС

- Промяна в организацията на движение на кръстовището на бул. “Царица Йоанна“ и бул. “Д-р Петър Дертлиев“, като се обособят две ленти за ляв завой от бул. “Царица Йоанна“ към бул. “Д -р Петър Дертлиев“ в посока център.

- Промяна в режима на работа на светофарната уредба на кръстовището на бул. “Царица Йоанна“ и бул. “Д-р Петър Дертлиев“.

- Промяна в работата на светофарната уредба на бул. “Сливница“ и ул. “Адам Мицкевич“;

Снимка: БГНЕС

- Осигуряване на зелена вълна по бул. “Сливница“ в участъка от бул. “Д-р Петър Дертлиев“ до бул. “Мария Луиза“;

- Обособяване на три ленти за движение по бул. “Сливница“ в посока център в участъка от ул. “Русе“ до кръстовището с бул. “Константин Величков“ – по този начин ще се увеличи с 20% пропускателната способност на кръстовището на бул. “Сливница“ и бул. “Константин Величков“ в посока център.