Ремонтът на спрения принудително шести блок на АЕЦ "Козлодуй" ще продължи няколко дни по-дълго от очакваното. Загубите за централата тепърва ще се изчисляват. Това стана ясно след инспекция днес на служебния енергиен министър в атомната централа. Реакторът беше спрян в събота вечерта след теч на водород от неядрената част.

Проверките показват, че само няколко дни след основния годишен ремонт на Шести блок, който приключи в края на октомври, са дефектирали сменени уплътнения, част от охлаждащата система в неядрената част на централата.

„В тази система за охлаждане на водорода в последните 10 години има 5 събития. Случват се такива неща, случвали са се и още по-странни неща“, съобщи зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков.

За момента няма индикация, че нещо нередно е извършвано. Разпоредил съм пълна проверка и очаквам резултатите, каза още енергийният министър. 

До края на седмицата предстоят нови тестове. Едва след това ще се пристъпи към стартирането на блока. 

„Никой от нас няма да даде разрешение за пуска на блока, докато не установим точното място и не разрешим проблема. Защото този проблем може да се появи януари и февруари, а блокът трябва да работи стабилно цялата зима. Всички виждате, че много голяма част от населението се насочва към електроенергия“, каза Георги Кирков, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй".

По време на посещението беше обсъдена и готовността на АЕЦ „Козлодуй“ да участва в процедурата по диверсификация на ядреното гориво.

"В следващите седмици планираме да обявим процедура за подбор на доставчик на ядрено гориво – две компании са заявили и активно участват в процеса – американската компания „Уестингхаус“ и датска компания. И двете са с изключителна репутация, доставяли са гориво за подобни реактори, очакваме конкурентна процедура и в най-скоро време да обезпечим доставките на гориво от източници, които не са свързани с Русия“, съобщи Росен Христов.

Ориентираме се изцяло към европейски и американски източници на гориво, допълни той. 

По думите му едно от ключовите условия за избор на доставчик е ангажиментът за извозване на отработеното гориво.

„Няма да се прави компромис. Приоритет е безопасността, техническата сигурност, след това е отработеното ядрено гориво да бъде извозвано", отбеляза министърът.  

"И двете компании, с които ще се преговаря, ще бъдат при едни и същи условия. В рамките на БЕХ е създадено звено за енергийна компетентност, в което участват и международни експерти", каза още той. 

Целта е да осигурим на участниците максимално добра среда и достъп до информация, допълни министърът.

Росен Христов беше категоричен, че офертата, която е по-добра технически и финансово, ще бъде тази, която ще бъде избрана.

"Никога не сме планирали да препродаваме суров нефт. Дерогацията, която имаме, не разрешава. Нямаме право да препродаваме продукти, внесени от Русия, така че ние никога не сме и възнамерявали това да го правим, то не се и прави", отбеляза още Росен Христов.