Обявиха резултатите от първото класиране за гимназиите. Седмокласниците могат да проверят дали и къде са приети на официалния сайт на Министерството на образованието.

Учениците, приети на първо класиране, могат да се запишат от 14 до 16 юли т.г. включително. В същия срок могат да подадат заявление за участие във втори етап на класиране тези, които не са доволни от първи етап. Това става в училището, в което вече са класирани.

Списъците с приетите на второ класиране ще бъдат обявени на 20 юли.

Кои са най-желаните училища в столицата?

За поредна година Софийската математическа гимназия е училището с най-висок минимален бал за кандидатстване след VII клас в София – 483,5 точки от максимум 500. Оттам са и петимата столични кандидат-гимназисти с максимален бал. Те са пожелали да останат да учат в същото училище. Това показва първото класиране за държавния план-прием в гимназиите, което беше публикувано днес, съобщиха от МОН.

И тази година най-желаните паралелки след VII клас в столицата са с профил "Чужди езици" – английски и испански. Най-много ученици са поискали да учат в Първа английска езикова гимназия – 2163. На второ място е 22. Средно езиково училище "Г.С. Раковски", което през миналата година беше първенец в класацията.

Най-предпочитаните професионални училища са Националната търговско-банкова гимназия със специалност "Електронна търговия" с изучаване на английски език и Националната финансово-стопанска гимназия със специалност "Икономика и мениджмънт" с изучаване на английски език. Те са посочени от 1286 ученици.

През миналата година Националната търговско-банкова гимназия отново беше водеща, но със специалност "Банково дело".

Първите девет училища в столицата с най-висок минимален бал са същите, както през 2020 г.

11 041 ученици от София са участвали в националното външно оценяване след 7 клас по български език и литература. По математика те са 10 995. Подалите заявление за класиране са 10 484, а от тях 1088 не са класирани, защото балът им не е достатъчен за паралелките, които са пожелали. Те ще участват автоматично във второто класиране.

Оставащите свободни места в София са 1098.