Увеличение на парите за здраве за догодина. Касата ще разполага с около 400 млн. лв. повече спрямо тази година. Надзорният съвет на институцията гласува разпределението им. 

326 млн. лв. от допълнителните средства ще отидат за здравноосигурителни плащания. За личните лекари например ще има 19 млн. лв. повече. За специалистите – 14 млн. лв. За болниците – около 233 млн. лв.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-голяма част от допълните средства за догодина отиват в болниците. Тепърва ще се изработят правила, така че да е ясно каква част от парите, които лечебните заведения получават чрез клиничните пътеки, трябва да отиват за заплати на персонала.

Снимка: btvnovinite.bg

В болницата в Средец в по-натоварените зимни месеци имат по 40-50 пациента през единствените две отделения – вътрешно и детско. Все пак увеличение на заплатите на лекари и сестри се планира, но въпреки него те ще останат ниски,  казва директорът д-р Ивайло Цанев. Скептичен е, че с предвидените допълнителни средства за догодина, ситуацията ще се промени.

Повече средства ще има и за личните лекари, специалистите, и за лекарства. Касата ще поеме две гинекологични изследвания, за които досега жените си плащаха. Ще поеме и т.нар. сензори за диабетиците.

От догодина касата трябваше да поеме и медицинските изделия, и помощните средства за хората с увреждания. Задължението ѝ беше вменено със закон от началото на тази година. Но към момента здравните власти не са готови с правилата за новия ред.

Така влизането в сила на новия ред се отлага до края на юни. Дотогава ще важи старият ред през социалните служби. Те обаче ще трябва да чакат превод на парите за изделията от касата, защото по закон тя ще ги получава.

Проектобюджетът на касата за догодина предстои да се разгледа от Тристранния съвет, от Министерския съвет и да стигне за окончателно гласуване от парламента.