Започна масово тестване на служители в новото огнище на коронавирус в предпроятието „Идеал Стандарт“ в Севлиево. Това научи кореспондентът на bTV в региона.

По желание на ръководството ще се тестват всички. Досега от 450 тествани, 16 са положителни.

"Още от началото на епидемичната обстановка в компанията са въведени строги противоепидемични мерки и до месец юли няма нито един случай на COVID-19. На фона на увеличените случаи през последните седмици в страната, в завода за керамика също бяха установени такива.

Първият случай с COVID-19 беше установен на 9 юли и съгласно изискванията на здравните органи всички контактни лица бяха изолирани и тествани”, пишат в позицитя си от предприятието.

„Своевременно е извършена допълнителна пълна дезинфекция на всички производствени и офис помещения, разделени са потоците на влизане и излизане на работниците по смените и се прилага засилен контрол по изпълнението на всички въведени мерки“, казаха оттам.

Като превантивна мярка срещу разпространение на COVID-19, компанията инициира масово тестване на всички работници и служители, работещи на територията на завода, включително и тези на обслужващите фирми. Три лицензирани лаборатории извършват PCR-тестове на място в завода, очакваме всички тестове да бъдат извършени около края на седмицата.

Заедно с контактните на първите положителни случаи на COVID-19, към момента са направени тестове на над 450 човека. Установени са общо 16 положителни случаи, включително първите случаи и техните контактни лица. От тях девет човека са от Габрово, от Велико Търново – четирима и от Севлиево – трима. Само един служител е под лекарско наблюдение в болница. Той е в Инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ в гр. Габрово и бързо се подобрява. Останалите са на лечение вкъщи или са под домашна 14-дневна карантина и са безсимптомни.

Заводът за керамика продължава да работи по установения график. Ръководството на компанията вярва, че ще се справи с това голямо изпитание. Като отговорен работодател винаги сме се грижили и ще продължим да се грижим с всички сили и средства за здравето на нашите служители, пише в позицията на завода.

  • Проф. Петрова: С 2/3 намалява ефективността на ваксините срещу новите варианти на COVID-19
  • Недостиг на ваксини: Кога личните лекари в Пловдив ще получат заявените дози?
  • „Зелените коридори“ за ваксинация: Промяна в пунктовете в София
  • Сериозен ръст на новите случаи на COVID-19
  • Обратно в клас: Езиковите центрове и училищата за деца със сензорни увреждания
  • Заведенията отвориха, собствениците им се оплакват от ограничението от 50% (ОБЗОР)
  • Недостиг на ваксини: Опашки и напрежение при отварянето на „зелените коридори“ (ОБЗОР)
  • Още едно бебе с антитела срещу COVID-19 се роди у нас
  • Заведенията вече посрещат първите си клиенти
  • Опашки от чакащи за ваксина и при личните лекари в Пловдив