Ново напрежение сред българите, които са подсъдими в Гърция за трафик на мигранти, след като продали колите си. За проблема им ви разказахме в поредица репортажи през годината.

Каква е равносметката месеци по-късно?

Става дума за десетки случаи на българи, които продават колите си, а те попадат в ръцете на каналджии. Новите купувачи не ги пререгистрират в КАТ, а впоследствие автомобилите са заловени с мигранти на гръцка територия.

Гърция заведе серия от дела срещу старите собственици. Прокуратурата у нас също започна да разследва. Ето обаче какъв е резултатът.

През април Стефан Николов и Венцислав Манев, собственици на семейна транспортна фирма от Габрово, се явиха на разпит в гръцки съд. Докато купувачът, непререгистрирал камиона – 44-годишният Янко Янков от столичния квартал "Факултета", си стоеше вкъщи, необезпокояван от никого.

Разследването на схемата, започнала у нас, вече е прекратено от Софийската районна прокуратура.

Днес Янко не беше в дома си, но според близките му не е задържан или разпитван от полицията.

„Аз не виждам смисъл вече да се занимавам тук, да обжалваме и да си хабим силите, защото всичкото е сили, средства, най-вече средства”, коментира Милена Иванова, съпруга на Стефан.

Сходен е случаят и на управителя на една от най-големите у нас компании за коли под наем. Нает е негов бус, отново в края на 2016 г., а дни по-късно в него в Гърция са открити мигранти”.

„Вече шест месеца никой от нас потърпевшите или тези, които сме обвинени в Гърция, не знае нещо да се е случило по въпроса”, каза Милен Маринов.

И по неговата жалба до прокуратурата няма резултат. Разследващите не успяват да намерят лицето, наело буса – Антон Марков от Видин, с когото ние говорихме по телефона.

Той твърди, че е прекарвал мебели от Гърция и няма нищо общо със случая.

„За прокуратурата, доколкото разбирам, няма извършено престъпление”, каза Милен Маринов.

Делото срещу Милен е насрочено за 21 май догодина, а Стефан и Венцислав чакат призовките си.

„Оттам нататък ще си търсим вече правата на по-високо ниво. Дори и срещу България, защото за мен България просто бездейства”, заяви Стефан Николов.

Преди дни с екипа ни се свърза още един потърпевш от транспортна компания в София. Без негово знание, задочно е осъден в Гърция на 10 години затвор.