Масово българи са подсъдими за трафик на мигранти в Гърция. В много от случаите те са продали камион или микробус, който новият собственик не е вписал на свое име. Гръцките власти без разследване ги привличат като обвиняеми, защото микробусът или камиона по документи се водят на тяхно име.

bTV ви разказа за няколко такива случая. Един от тях е на Николай Иванов от Враца, автомонтьор. Преди две години обявява за продажба в интернет свой бус. Купуват го румънци.

Новите купувачи не го пререгистрират на тяхно име. 2 години по-късно бусът е задържан в Гърция с 18 нелегални мигранти.

Арестуван е шофьорът, но гърците повдигат обвинение и на Николай – за подпомагане на трафика. На първа инстанция е осъден на 25 години затвор – тежка каторга без замяна. На втора инстанция получава 17 години затвор с право да се отплати – по 5 евро на ден. Сега ще обжалва пред трета инстанция. Досега семейството му е платило 15 хил. лв. за адвокати, трябва да дадат още 7 хил. лв. за делото на трета инстанция. Писали са до всички институции в България, но им отговорили, че държавата не може да се ангажира, защото делото е от частен правен характер.

Още по-фрапиращ е казуса на Милен Маринов, който отдава коли под наем. В един от дадените под наем автомобили – на Антон Марков от ромския квартал „Нов път” във Видин, са открити 30 мигранти на територията на Гърция. Обвинен е Милен Маринов. Никой не е търсил Антон Марков.

Според Маринов гръцките институции действат съвсем тенденциозно.

Това са сложни казуси и не са само в отговорностите на Министерството на външните работи, коментира Бойко Христов, началник на дирекция „Ситуационен център” към Външното министерство. Той уточни, че посланиците и дипломатите не могат да се явяват като страна по дела.

Съветът на Христов е българите да се явяват на дела, когато са призовани в Гърция. По думите му  такива дела приключват бързо в полза на нашите съграждани.

Вижте повече във видеото: