Спешните центрове у нас имат нови линейки. Те обаче нямат джипиес системи, които да показват на шофьорите адреса, до който трябва да стигнат. Липсва и радиостанция, като връзката се поддържа чрез мобилен апарат.

Общата стойност на обществената поръчка е 32 млн. лв. Към днешна дата в експлоатация са въведени 22 нови коли в спешните центрове в София, Пловдив, Варна, Плевен, Силистра и Хасково. Очаква се другата седмица да бъдат пуснати още 10.

Проверка на bTV показа, че изискване за навигационна система няма нито в обществената поръчка, нито в техническите характеристики на фирмата доставчик.

Според заместник-здравния министър Бойко Пенков линейките разполагат с джипиес система. Проверките ни във Варна обаче показаха друго.

„По принцип повечето от колегите знаят адресите. Снабдени сме с карти на Варна и курортните комплекси. Понякога се сменят имената на улиците и тогава е малко по-трудно, но комуникираме помежду си, разбираме и няма отказан или не намерен адрес”, обясни Любен Лефтеров, шофьор на линейка.

Въпреки липсата на джипиес и радиостанции, Лефтеров е категоричен, че новите линейки превъзхождат старите. Отзад са оборудвани с модерна техника и с по-удобни носилки – преди са били с алуминиева конструкция, а сега са със стоманена.

Друг пропуск е, че линейките нямат паник бутон, въпреки все по-честите нападения над медици.

След проявения интерес от страна на bTV от здравното министерство обясниха, че бъдещите коли вече ще имат и навигационна система.