След репортажа на bTV Изпълнителната агенция “Медицински надзор” се самосезира по случая с младия мъж, издъхнал в линейка във Враца.

Според близките му екипът не е направил необходимото, за да спаси пациента.

Въпреки че е бил с наднормено тегло, 28-годишният мъж е бил енергичен и до последно е бил на работа. По думите им - той е транспортиран по очи на носилката и не е могъл да диша.

Снимка: bTV

От екипа на линейката, превозвала мъжа, заради свръх тегло той не е могъл да седне в стола, който е вътре. Носилката пък издържала 180 кг. 

Изнесен е от дома си на платнище - от пожарникари. Освен на него, помагат и на линейката, която не могла да запали.

Снимка: bTV

„Едно такова друсане и още повече той се обърна по очите си, погледна ме искаше въздух да му дадем, викам, моля ви се, той посинява, няма въздух, дайте само малко да го обърнем”, обяснява Виолета Василева, майка на починалия.

Тя настоява спешният автомобил да спре. Тогава лекарят, който пътува до шофьора, се качва при пациента.

„Докторът дойде и вече с моя помощ и с него, колкото, можах обърнах,  поставих отново кислорода и тръгнахме, но не може двама човека да го обърнат” обясни Валя Маринова, медицинска сестра.

Снимка: bTV

Минути по-късно в спешния център, където пристига с такси, съобщават на жената, че Веселин е починал.

„Проблемът е със сърдечна и дихателна недостатъчност още от вечерта, не е нещо, което е станало на момента”, каза д-р Евелин Василев, ръководител на спешния екип.

Случая коментира и заместник-министърът на здравеопазването.

„Когато имаме проблем, тогава се използва, в  смисъл мобилизират се хора, които са близки на пациента, аз съм имал и мои близки, които сме ги изнасяли с одеало, с каквото имаме. Няколко човека в удобно положение. Това става, случва се, и става и бързо.  Винаги се намира решение - то е нестандартно в повечето случаи”, заяви д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването.

„Дори да не са могли, при положение, че е пълен, да го сложат да легне, с количката е можел просто да седи в линейката”, коментира Гергана Георгиева, роднина на починалия.

Днес стана ясно, че  смъртта  е настъпила вследствие на  белодробен проблем.

Образуваното досъдебно производство е за професионална непредпазливост.