Разследват причините за смъртта на 28-годишен мъж, починал в линейка във Враца. 

Близките обвиняват спешните медици, а полиция и прокуратура проверяват случая.

В петък сутринта линейка пристига в дома на 28-годишния Веселин Георгиев. Мъжът е бил на работа предния ден, но се е почувствал зле. Изнесен е на носилка от пожарникари, защото е с наднормено тегло. Помагат и на линейката да тръгне, защото не може да запали.

„Едно такова друсане и още повече той се обърна по очите си, погледна ме искаше въздух да му дадем, аз му държа главата така и я моля жената, която беше вътре, малко да ми помогне да го обърнем, викам той посинява, той няма въздух”, разказва Виолета Василева, майка на починалия.

Тя настоява спешният автомобил да спре и да се окаже помощ на сина ѝ. Тогава лекарят, който пътува до шофьора, се качва при пациента. Свалят майката от автомобила на Спешна помощ.

Минути по-късно в Спешния център Виолета научава, че синът ѝ е мъртъв. Категорична е, че нито в дома й, нито в линейката екипът е направил нещо, за да му помогне.

Д-р Евелин Иванов е шеф на екипа, оказал първа помощ на мъжа. Обяснява смъртта на пациента с наднорменото тегло и с непотърсена навреме помощ.

„Опита се сестрата, не можахме да хванем венозен път в това състояние, физическа възможност нямаме 200-килограмов човек да го обърнем, единственото – да му обърна главата и да му подадем кислород”, казва лекарят.

Според аутопсията причината за смъртта е белодробен проблем.

Прокуратурата разследва професионална непредпазливост.