Нова серия чатове разпространи специализираната прокуратура. Според тях президентът Румен Радев е комуникирал лично с бизнесмена Пламен Бобоков.

Втора седмица от прокуратурата изпращат до медиите чатове между бизнесмена Бобоков и политици. Днес всичко започна в ефира на bTV, където Бобоков каза, че не комуникира с президента. В отговор от обвинението показаха нови съобщения.

Държавният глава призовава прокуратурата да публикува незабавно целия му "чат" с Пламен Бобоков.

"Селективното публикуване на отделни съобщения от г-н Пламен Бобоков до държавния глава без отговорите на президента създава внушения за нещо скрито и нередно", пишат от прессекретариата на държавния глава.

Тази сутрин в ефира на bTV Бобоков каза, че няма телефона на президента.

„От иззетите ми телефони от прокуратурата, уважаемите органи знаят, че яз нямам телефона на президента“, заяви Бобоков.

Час по-късно обвинението изпрати до медиите чатове, на които се вижда съобщение от миналата есен, изпратено от Бобоков до  President - Rumen Radev.

"Привет от Монровия! Сенатът гласува вчера нашата концесия и „Приста Порт“ е вече официален концесионер на пристанище Бюкянън в следващите 25 години!... Президент Джордж Уеа много би се радвал да се види и запознае с теб! Ето защо е необходимо и сериозно назначаване на посланик в Нигерия с акредитация в Либерия! Успех на предстоящия голям форум в Ню Йорк и огромни благодарности за подкрепата! Пратил съм координатите, ако има нужда от нещо съм на линия 24/7!", пише в изпратените от спецпрокуратурата факсимилета на съобщения.

Бобоков каза още, че е изпращал съобщения на премиера и се е виждал с него:

„Бос ... - виждате как се обръщам към него, каза бизнесменът.

- Вие виждахте ли след това с Борисов?

- Да, с Борисов съм се срещал.

Бобоков допълни, че е разочарован от някои свои близки, като кръстника на децата му и военен министър Красимир Каракачанов.

„Ако някой си мисли, че аз имам власт върху прокуратурата и да влияя на прокуратурата - може и да се разочарова“, каза Красимир Каракачанов, министър на отбраната.

Обвинението изпрати до медиите и извадка от програма за четене на есемеси от устройството, на която се вижда, че Бобоков е изпращал и получавал съобщения с жена на има  Desi Radeva*.

Според главния прокурор иззетите мобилни устройства съдържат над 260 гигабайта и има още много работа по анализа

„След като той смята за нормално да комуникира и с президента, и с премиера. Дали това представлява състав на престъпление - ако е комуникирал с президента Радев, ако е комуникирал с премиера Борисов - ще решат наблюдаващите прокурори“, заяви главният прокурор Иван Гешев.

Тази вечер Пламен Бобоков направи още един коментар за медиите, в който се усъмни, че разследващите може да са имали достъп до телефона на президента Радев:

„Това, което казах и продължавам да твърдя е, че нямам телефоните на президента в устройствата, иззети и задържани от прокуратурата, а не че не го познавам или не съм си писал с него. Въпросът който увисва в пространството и никой не желае  да зададе е: Тогава от чий телефон, след като не е от моя, са взети въпросните щедро разпространявани чатове? Дали пък не е от телефона на президента?“, изпрати думите на Бобоков до медиите PR-ът на бизнесмена.

Следващият вторник КС ще излезе с тълкувателно решение за имунитета на президента.

Междувременно от прокуратурата днес съобщиха, че част от откритите вчера до Червен бряг тонове боклук са собственост на Бобокови. Според обвинението, тези отпадъци са заровен в района от 4 години. Бобокови отричат да имат нещо общо с този сюжет.