Спецпрокуратурата и ДАНС разследват тонове нерегламентирано загробен отпадък край Червен бряг. Според официалното съобщение, намереното има връзка с отпадъци от производство на бизнесмените Бобокови, които са обвиняеми по досъдебно производство срещу организирана престъпна група с користна цел, в която участват и длъжностни лица. 

Днес разследващите трябва да извършат оглед и на намерения боклук  край село Рупци. Общото количество е около 30 тона, включително и части от акумулатори.

За отпадъците се разбра в края на май. Те бяха открити заровени на територията на бивше ТКЗС в близост до Пети квартал в Червен бряг. Никой не чул, нито видял кога са докарани.  

Още тогава районът беше отцепен, а Община Червен бряг и плевенската екоинспекция направиха оглед и замервания. 

„Не е скорошно закопаване, може би година-две. Специализираните органи ще кажат, но боклукът не е наш – български, битов, а си е вносен, гледайки денковете. Дали са акумулатори, това вече РИОСВ ще го реши“, посочва д-р Цветан Костадинов, кмет на Червен бряг. 

Снимка: Специализирана прокуратура

Цял ден вчера под адското слънце  със защитни облекла на мястото работиха представители на спецпрокуратурата, ДАНС, екоминистерството и още няколко институции. На място беше и един от прокурорите по делото „Бобокови“.

В  хода на досъдебното производство обаче  било установено, че част от отпадъците са били генерирани от търговско дружество, собственост на братята,  и са били загробвани в землището не само на Червен бряг,  но и на село Рупци. 

Снимка: Специализирана прокуратура

От спецпрокуратурата изпратиха и снимки, част от които бяха публикувани и в профила на главния прокурор в "Туитър". На един от фотосите се вижда червен етикет с надпис МОНБАТ. На място обаче подробности на журналистите бяха отказани.

Откритите отпадъци били с ниски нива на радиация, които не са опасни за здравето на хората.