Екоинспектори от Перник и София днес са направили проверка на ТЕЦ „Бобов дол" и са установили несъответствия с екологичното законодателство, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Съставени са протоколи, наложена е принудителна административна мярка и отново са пломбирани част от техническите съоръжения на дружеството. 

В началото на април беше преустановено изгарянето на отпадъци в ТЕЦ-а заради нарушения на закона, след обжалване от страна на дружеството пред Върховния административен съд - мярката падна. Днес инспекторите отново са установили, че се горят отпадъци и им е наложена поредна забрана за това действие.

Установено е още, че дружеството не е въвело видео контрол върху всички точки от площадката за приемане на отпадъците и последващото третиране, какъвто ангажимент беше поет.

По настояване на министъра на околната среда и водите Емил Димитров днес в МОСВ е имало среща с ръководството на ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД.

На нея министърът е бил информиран, че предвид сериозното обществено и медийно напрежение за дейностите по оползотворяване на РДФ горива, дружеството се отказва да изгаря този вид отпадъци.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!