Нова длъжност в здравеопазването - стажант-медицинска сестра трябва да реши проблема с кадрите в системата. 

Здравният министър предлага студентите по здравни грижи да бъдат наемани на работа още след 2-ри курс, срещу заплащане.

На фона на кризата в цялата страна тук работят около 270 медицински сестри.
Болницата отдавна е взела нещата в свои ръце и заплаща обучението на бъдещите медицински сестри, като в замяна те остават да работят тук.

Елена Иванова работи в Първа градска болница в София от 2 месеца. Уговорката е да остане поне 4 години, тъй като болницата финансирала следването й – 700 лева на година.

„Това беше едно облекчение за мен! Те да поемат плащането на семестрите, пък от мен се искаше само да уча”, казва Елена.

Това, обаче, не променя сегашната ситуация нито за нея, нито за колежките й  – проблемът с ниското заплащане.

Десислава Евтимова е медицинска сестра вече четвърт век. Участвала е в последните протести за справедливо възнаграждение. Но и сега едва изкарва месеца. „На моменти се чувстваш недооценен. Има едно такова чувство като….ощетяване!”, посочва Десислава.  

С проблема се бори и Столичната община – от миналата година предлагат стипендии от 300 лева на бъдещи медицински сестри. После те са длъжни да останат в общинска болница. В противен случай - връщат парите.

В Първа градска вече очакват първите стипендианти.  Според директора на болницата, идеята за новата длъжност "стажант-медицинска сестра" не е нищо ново.

„Ние приветстваме идеята естествено, защото имаме нужда от тези кадри. Но под една или друга форма всички болници досега го правеха! Просто сега ще стане по-официално.”, обясни проф. д-р Цветомир Димитров, директор на Първа градска болница.

Снимка: btvnovinite.bg

От асоциацията на професионалистите по здравни грижи пък смятат идеята за неприложима.

„Ние категорично ще бъдем против, защото не може след 2-годишно обучение, без изпълнен целия курс на обучение, да бъдат създадени работни места за медицински сестри”, посочва Василева, председател на БАПЗГ. 

До края на септември министърът на здравеопазването Кирил Ананиев трябва да представи план как да задържи здравните специалисти.

По данни на здравния министър са ни нужни около 1200 места за бъдещи медицински сестри годишно, за да наваксаме с дефицита.