Медицинските сестри излязоха на национален протест за шести път. 

Протестът на започна пред Народното събрание и премина като шествие до Министерството на здравеопазването и до сградата ан КНСБ, а след това се върна отново пред парламента. 

Медиците поискаха по-високи възнаграждения с размер на две минимални работни заплати, по-добри условия на труд, както и болниците да не са със статут на търговски дружества. 

Недоволството им беше подкрепено и от  други медицински специалисти, специализанти и родители. 

Повечето от присъстващите носят лента с призив „Не на страха“ и развяват лозунги „Здравеопазването не е търговия“ и „Пациентите не са банкомати“.

Снимка: Ладислав Цветков

Протестиращите настояват да бъдат върнати медицинските стандарти, да се промени категорията на труд на практикуващите тази професия, да бъде подписан Колективен трудов договор на Национално ниво с всички структури в здравеопазването, както и да се регламентира самостоятелната сестринска практика. 

Снимка: Ладислав Цветков

Светла Кирилова, която е  медшцшнска сестра в училище, заяви, че в училищно здравеопазване са най-ниските заплати. „Изнемогваме. 700 лева, това е подигравка”, отбеляза тя.

Снимка: Ладислав Цветков

След поредица от протести през месец април правителството отпусна 50 млн. лв., които да бъдат използвани за повишаване на заплатите в сектора, но недоволството на медицинските сестри не стихна.

Снимка: Ладислав Цветков

Според здравните работници увеличението на възнагражденията им е било символично.

От Здравното министерство припомниха, че от началото на годината лечебните заведения са подпомогнати с три механизма за увеличаване на възнагражденията. Дали и с колко са по-високи - ще стане ясно най-рано в края на септември.