Медицински сестри излязоха на демонстрация в подкрепа на дисциплинарно уволнената си колежка Мая Илиева, която беше сред лидерите на протестите им през пролетта.

Здравните специалисти се събраха пред столичната болницата, която отстрани Илиева. След това протестиращите се отправиха към Министерството на здравеопазването, където ще продължи тяхното недоволство.

Колегите на уволнената медицинска сестра казаха, че не вярват в доводите на работодателя за нейното освобождаване от длъжност. Според тях те са съшити с бели конци и просто прикриват истинската причина – отстраняването на неудобната, която ги е организирала да се борят за техните права.

Като мотив в заповедта за уволнението се посочва спешен случай, при който Илиева не се включва в работата на екипа, а снима с телефона случващото се. Тя отрича да е имало нужда от нея, снимала, за да докаже какво се прави в отделението.

Самата Мая Илиева излезе от болница „Токуда”, носейки в черен чувал личните си вещи,  и беше посрещната с аплодисменти.

„Това са най-близките ми хора, благодаря на всички колеги, не само на моите, а и от цялата страна. Протестите ще продължат пред НС, докато не изпълнят нашите искания”, заяви Мая Илиева.

Снимка: btvnovinite.bg

Медицински сестри от 4 общини – Кърджали, Момчилград, Златоград и Ардино, също се събраха в центъра на Момчилград в подкрепа на Мая Илиева. Техният протест е под надслов – „Не на страха”. Предстои шествие по улиците на града в защита на Илиева.

„Тя е една достойна жена, която излезе с лицето си, поведе медицинските сестри в една битка за равноправие, права и законови промени”, заяви подкрепата си за уволнената и председателят на Сдружение на фелдшерите в България Александър Александров.

„Ние искаме по-добри условия на труд, ние се борим за по-добро заплащане на колегите, особено в провинцията, защото при тях е цинично заплащането”, заяви медицинската сестра Елена Тонева.

В писмено изявление от болницата още преди дни заявиха, че освобождаването на Мая Илиева няма нищо общо със синдикалната ѝ дейност, а е свързано с действия и бездействия по повод професионалните ѝ задължения.

"Министърът на здравеопазването и премиерът обещаха, че от 1 юни медицинските специалности ще получат исканите възнаграждения и излъгаха, това не се случи. И защото протестите продължиха, огранизаторите трябваше да бъдат смачкани", заяви омбудсманът Мая Манолова.

От министерство коментираха, че Кирил Ананиев може само да създаде правила за разпределението на разходите за персонал в болниците, което е направено.

На 10 септември медицинските сестри готвят нов национален протест пред Народното събрание, с който ще настояват исканията им да бъдат изпълнени.