Продължава напрежението около сделката за изтребителите F-16. Президентът Румен Радев аргументира наложеното от него вето, като заяви, че решението за самолетите не може да става за сметка на интересите на българските граждани и достойнството и суверенитета на България. 

Преди това Комисията по отбрана в Народното събрание отхвърли ветото. 

Задължителен е нов дебат в Народното събрание, който да даде отговор как са защитени българските интереси на цената от 2.2 млрд. лева без ДДС при 100-процентно авансово плащане и срок на доставка най-рано след  4-5 години, обяви президентът. 

Той алармира за скрити разходи за инфраструктура данъци такси и неустойки също и  промяна в клаузите едностранно без съгласуване с българската страна. 

Снимка: Ладислав Цветков

„Поемането на публични разходи особено в страна с масова бедност е задълбочаващи се социални проблеми изисква.максимална прозрачност е отчетност тези огромни средствата са нито на премиера, нито на правителството, а на българските граждани", заяви Радев. 

Комисията по отбрана отхвърли ветото на държавния глава по 4-те договора за самолетите F-16.

С 13 гласа – „за” и 7 - „против” депутатите от ресорната комисия отново изпратиха договорите за ратификация в пленарна зала в петък. 

Председателят на Комисията по отбрана о. р. генерал Константин Попов заяви, че  народните представители са длъжни да предвидят ефекта от ветото върху модернизацията на въоръжените сили на България. 

„Дебатът, който водим какъв ефект има върху хората във ВВС? Даваме ли им сигурност, разделяме ли ги на групи ?", попита Попов. 

Секретарят по правни въпроси на президента Емилия Друмева обясни, че ветото е заради двете гласувания в един ден. Не било редно да не се подлага на гласуване отлагането на точката от заседанието, както искаха БСП и АТАКА. 

 „Това е практика, а правилото си остава.", заяви проф. Емилия Друмева.    

От ГЕРБ обаче контрираха, че ратификация на договора за членство в НАТО през 2004 ч. и договорът за ЕС и Турция за мигрантите, въпреки че са били много дебатирани, също са минали в един ден. От левицата, които вече обявиха, че ще подкрепят ветото, заявиха и че решението на парламента по проекта за инвестиционен разход е било потъпкано. 

„Тези способности на тази цена не е най-добрият пример за икономическа ефективност, макар че е политически въпрос. Защо взимаме решения, след като не ги изпълняваме.", заяви Николай Цонков от БСП.    

ДПС отново зявиха подкрепата си. 

„Има плурализъм и това невинаги означава консенсус”, заяви Джейхан Ибрямов от ДПС.

Ресорният министър Красимир Каракачанов обясни, че консенсусът за самолетите няма как да се получи, защото темата е полярна за обществото. Той отказа да коментира защо коалиционните му партньори не подкрепят сделката за самолетите. 

„Моите коалиционни партньори са големи зрели мъжге и са ми батковци. Не мога да си позволя да давам акъл", заяви министърът на отбраната. 

Снимка: btvnovinite.bg

Каракачанов обяви, че в договора има инфлационни буфери в цената, защото липсва увереност в партньорите ни от САЩ, че ще доведем сделката докрай. 

Все още не е ясно дали президентът ще използва правото си да наложи вето и на Закона за актуализация на бюджета и договора за индустриално сътрудничество, които са допълнителни лостове за забавяне на сделката.

„Бих приел, че с поставянето на вето само върху договорите, той иска с това да затворим дебата. Ще е леко политически лицемерно, ако в следващите няколко дни – това е безспорно негово конституционно право, видим и едно вето върху държавния бюджет”, заяви финансовият министър Владислав Горанов по този повод.