Дебатът за покупка на въоръжение никога не е лек, защото навсякъде в държавите подобни сделки са били значителни като цена, но такъв дебат да се превръща в популистки, е неприемливо. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на извънреден брифинг във връзка с ветото на президента по сделката за F-16, цитиран от БГНЕС.

Горанов добави, че не е вярно, че липсва дебат по темата. „Повече от година този дебат е пред публиката.

„Още по-убедени сме в легитимността на подобно решение, тъй като правителствата на САЩ и България са се разбрали по определени решения, а видите ли президентът се съмнява в начина, по който това решение е постигнато”, коментира Горанов.

„Питам президентът ще върне ли и Закона за бюджета, тъй като те са свързани и това част ли е от сценарий за протакане на сделки? С тази провокация достатъчно ли е? Ако с подобни аргументи ще се върне и Законът за държавния бюджет ние ще трябва да търсим нашата политическа стратегия”, добави финансовият министър.

Смесването на различни теми и то от президента е неприемливо за нас, подчерта още той.

Горанов обясни, че има готовност  НС да заседава допълнително и да се преодолее и едно вето по Закона за бюджета.

Бих приел, че с вето само на ратификационните договори той иска да затворим дебата. Лицемерно ще е в следващите дни да видим и едно вето върху бюджета. Ако това е позицията на президента, да заяви позицията си и по отношение на актуализацията на бюджета, тъй като единият проект без другия няма как да продължи, категоричен е Горанов.

Председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов заяви, че Комисията по отбрана решително отхвърли мотивите на президента.

Мотивите не са състоятелни и се различаваха сериозно от това, което каза президентът в 18 ч. Убедени сме, че познаваме достатъчно добре договорите, каза още Попов.

Вижте целия брифинг във видеото.