Двете най-големи партии на Северна Македония влязоха в нов сблъсък по повод отношенията между Скопие и София.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ публикува позиция относно преговорите с България, в която посочва, че премиерът Димитър Ковачевски трябва да внимава какво подписва и че „евроинтеграцията не трябва да е процес на българизация”.

„Българските искания и изявленията на Петков за придвижване на ветото с условия, които не се изискват веднага, представляват опасност, че Ковачевски е на път да подпише или приеме рамка за асимилация на македонците”, се казва в съобщението на ВМРО-ДПМНЕ.

Опозиционната партия отново твърди, че Ковачевски и  външният министър Буяр Османи водят преговорния процес напълно непрозрачно.

Според ВМРО-ДПМНЕ, ако не е бил големият „обществен и медиен бунт”, Ковачевски нямало да реагира на отварянето на Културния клуб, носещ името на Иван Михайлов.

„Ковачески се отнася цялостно незряло заради аматьорството и неспособността си е на път да унижи държавата. Ето защо Ковачевски трябва незабавно да поиска писмени гаранции от ЕС за македонската идентичност, език и история”, завършва съобщението на ВМРО-ДПМНЕ.

Позицията веднага предизвика реакция от управляващата партия СДСМ.

„Вместо да разпространяват неистини, неоснователно да плашат обществото и по този начин да подкопават държавните позиции, Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ трябва да застанат зад държавните интереси. Няма да има асимилация на македонския народ, гражданите и СДСМ няма да го позволят”, отговориха също със съобщение от СДСМ.

Управляващите обвиняват лидерът на ВМРО-ДПМНЕ, че нееднократно е лъгал обществеността, както в случая „когото ВМРО казваше, че със Закона за езиците всеки ще трябва задължително да учи друг език“.

СДСМ пишат, че Мицкоски „пред Бойко Борисов е казал, че „подкрепя“ Договора (за добросъседство с България)“.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ неколкократно заяви миналата година, че иска да ревизира подписаното през 2017 г. споразумение между София и Скопие.