Нов антирекорд с коронавируса у нас. 188 новозаразени за последното денонощие. Вчера здравният министър обяви, че при над 200 заразени на ден могат да бъдат върнати част от рестриктивните мерки.

Премиерът Борисов подчерта днес, че не иска нови ограничения и трябва да се научим да живеем и работим с вируса около нас. Страната ни се доближава до поставения праг от 200 новозаразени на ден от здравния министър за затягане на мерките.

Днес са регистрирани 188 нови случая, при направени почти 3500 PCR теста. С това общия брой на инфектираните у нас вече е 6102-ма. Активните случаи са около половината. През денонощието са оздравели 37, починали са 4-ма души.

Премиерът Бойко Борисов остава категорично против затягането на мерките.

Според премиера евентуални нови ограничения ще имат негативен ефект върху икономиката ни. Изявлението е ден след като здравният министър намекна за затягане на мерките при над 200 заразени на ден.

„Това е най-лесно да затваряме, трудното е да се научим да живееме, че този вирус е между нас и трябва да се научим да се пазиме, но не трябва да спираме да работиме, да живееме. Няма да издържат социалните,финансовите системи, ако месеци наред се върви 60/40, 80/20 и да няма приходи, тогава ще се разпадне държавността, като няма пари за пенсии, за заплати, за основните сектори“, заяви премиерът Борисов.

Според премиера липсата на дисциплина е проблем на хората, а не на властите:

„Ако е със заповед и е фашизъм, съгласни сме. Ако трябва сами да си го изпълняваме, тогава ние е сложно. На кого не му е ясно, че трябва да спазва два метра дистанция и че непрекъснато трябва да се дезинфекцира. Молбата ми е да покажем, че демокрацията не е само права, а и отговорности“, допълни Борисов.

По-рано през деня в студиото на Тази сутрин по bTV, бившият здравен министър Петър Москов критикува, че държавата няма ясна стратегия и план за справяне с кризата.

„Хора се карат с други хора на тема – има ли мерки, няма ли мерки, има ли вирус, няма ли. Конспирации.  За съжаление, моят извод след всички, аз бях убеден, че една смислена държава трябва да има ясен план, какви са параметрите, какви са хоризонтите, какви са очакванията и какво се изисква от тях. Такова нещо не се е случило“, заяви бившият здравен министър Петър Москов.

„Сутринта слушах Москов, той забравил, че бил министър три години близо, да имало заповед“, коментира премиерът.

Във "Фейсбук" Москов отговори, че не е забравил, че е бил министър и заради това иска ясна стратегия.

Според премиера ще усетим икономическата криза от коронавируса най-силно в края на годината.

Междувременно днес австрийските власти предупредиха своите граждани да не пътуват до България, Румъния и Молдова, заради увеличаващия се брой на заразени с COVID-19, съобщава Ройтерс. Всички пристигащи от трите държави в Австрия, ще бъдат поставени под 14 дневна карантина.