Най-лесно е да затворим държавата, трудното е да се научим да живеем и да работим с вируса сред нас. Неправилно е да се налагат рестриктивни мерки със заповеди, при положение, че световната икономика не се възстановява. Това заяви в началото на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов.

В България считаме, че като развита демокрация хората, които са добре информирани, могат сами да вземат решения, свързани с безопасността им, смята той. На няколко пъти Борисов направи паралел с Мелбърн, където властите наложиха карантина, като подчерта, че заповедта се пише "за 2 минути", но не е правилното решение.

Вчера и здравният министър Кирил Ананиев, и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев се обявиха за конкретни рестрикции при нов бум на заболяването у нас. Борисов обаче днес подчерта, че не иска нови ограничителни мерки.

И заяви, че липсата на дисциплина е проблем на хората, а не на властите: "Ние като демократи сме дали този избор на хората. Излиза, че ако има заповед и диктат - ще изпълняваме, а като знаем всичко това, без заповед - няма да го изпълним. Защо е нужна заповедта? За да се каже, че някой ги затваря и иска да им запуши устата. Преди да отидеш на ресторант, театър, кино, това е избор на всеки човек. Заповедта за затваряне влияе ли добре на психиката и здравето?".

„В тази ситуация всяка нация сама за себе си трябва да бъде много мобилизирана и политическата класа трябва да дава този тон. Тежките времена предстоят – забравиха, че само преди месец си говорехме за цели сектори в стопанския живот, които фалират“, подчерта министър-председателят.

Той беше категоричен, че финансовата и социалната системи няма да издържат, ако мерки като „60/40“ и „80/20“ се наложи месеци наред да поддържат сектори, които не могат да работят: „Актуализираните планове за приходите вървят с добри темпове и в същото време истинската криза ще настане догодина – края на тази, началото на другата година. Световната икономика по никакъв начин не се възстановява. Нищо не показва, че сме преодолели – от медицинска, да не говорим за социално-икономическа гледна точка“.

Борисов остро разкритикува тези, които призовават за по-активни действия от страна на държавата: „Същите, които казваха, че маските са, за да им запушим устите, сега искат да затваряме“.

По отношение на критиките на бившия здравен министър д-р Петър Москов в студиото на "Тази сутрин", премиерът заяви: "Той забрави, че е бил здравен министър 3 години".