Австрийските власти предупредиха своите граждани да не пътуват до България, Румъния и Молдова, съобщава „Ройтерс“. Причината е увеличаващият се брой на заразени с COVID-19. 

„С оглед на растящия брой заразени с коронавирусна инфекция, завръщащи се от чужбина, австрийското правителство отправя допълнително предупреждение за пътуване и затяга граничния контрол на изток. Кабинетът не препоръчва пътувания до Румъния, България и  Молдова“, заяви австрийският канцлер Себастиан Курц.

Той допълва, че ситуацията на Балканите и при Балтийските държави по отношение на COVID-19 се е влошила, както и че все по-често отчитат положителни проби на хора, идващи от Източна Европа.

Днес у нас беше регистриран рекорд за нови случаи на заразени през последното денонощие – 188. За 7 юни в Румъния са потвърдени 250 новозарзени, а в Молдова – 92. В Австрия заразата върви към затихване - от над 1000 случая на ден в края на март, сега новите са около 50.

На всички пристигащи от трите държави ще се налага 14-дневна карантина. Глобата за нарушаване на самоизолоацията в Австрия е 1450 евро. Курц уточни, че тези, които са с положителен тест за коронавирус и я нарушат, ще бъдат глобени с по-високи суми, защото деянието им ще се разглежда като криминално престъпление.

От Виена допълват, че проверките за пристигащите от балканските страни ще се засилят по австрийските границите с Унгария и Словения. За целта 1800 полицаи ще бъдат командировани на източните гранични пунктове.