Четирима туристи на гръцкия остров Тасос са дали положителни проби за COVID-19, съобщава изданието „Екатимерини“. 

Според местни медии това са първи случаи на болни туристи на острова. Властите посочват, че заразените са пристигнали от България и Сърбия. Те са установени след направени PCR тестове на границата при влизане в страната. 

„Преминаваме през тежък туристически сезон за Тасос. За пристигащите туристи е задължително да спазват противоепидемичните мерки. Към всяка ситуация подхождаме индивидуално и с отговорност“, написаха във „Фейсбук“ от градската управа на Тасос.

Заразените туристи са карантинирани в специално обособен за целта хотел в района. Допълва се, че те нямат симптоми на заболяването.

Влизащите в южната ни съседка туристи могат да бъдат открити бързо, ако имат положителни тестове, след като гръцките власти въведоха задължително попълване на онлайн декларации. Припомняме, че заради високата заболеваемост в Сърбия, Гърция спря да допуска туристи от там.

Гръцките власти съобщават и за други случаи на COVID-19, внесени от чужбина. 

  • В Пангео, близо до Кавала, са установени два случая на заразени с COVID-19 турисити, но тяхната националност не се уточнява. Те са посетили през уикенда крайбрежието и са се завърнали в родината си.
  • В Едипсос е регистриран случай на коронавирус в туристическа група, идваща от Сърбия. Според местни медии пробата е на мъж на около 50 г.
  • Друг сръбски гражданин е поставен под карантина на остров Корфу. Става въпрос за 60-годишна жена, пристигнала през последните дни с автомобил.
  • На остров Наксос също има положителна проба със сръбска следа. Става въпрос за гръцки лекар, който живее във Великобритания и е пристигнал на острова с непълнолетната си дъщеря през Сърбия.