От 6 ч. сутринта Гърция спря да пуска сръбски туристи заради нарасналия брой заразени в западната съседка. За българите остава отворен само един пункт - този при Кулата.

Опашката на ГКПП "Кулата" започна да се вие още през нощта. Чакат и камиони, и леки коли. Малко след 8 ч. шансът да стигнеш до граничния пункт пеша беше по-голям, отколкото с лек автомобил.

Снимка: btvnovinite.bg

От 10-15 км сутринта към обяд опашката беше около 7 км. Полицаите се надяват до 13 ч. тя да се източи. Полицейски патрули от цялата област са вдигнати на крак, за да внасят ред.

Трафикът на пункта на изход е интензивен, но преминаването се извършва по-бързо, тъй като от 8 ч. тази сутрин вече не се пропускат граждани на трети страни, съобщиха от „Гранична полиция“.

Снимка: btvnovinite.bg

На ГКПП“ Маказа“, ГКПП „Капитан Петко войвода“ и ГКПП „Ивайловград“ не се пропускат туристи. Пропускат се лица, които имат разрешително за пребиваване или основно местожителство в Гърция.

На пунктовете „Илинден“ и „Капитан Петко войвода“ към Гърция се пропускат товарни автомобили и сезонни работници със съответните документи, а на ГКПП „Ивайловград“ – само сезонни работници.

Снимка: btvnovinite.bg

През ГКПП „Маказа“ мога да преминат собственици на имоти в Гърция с документ за собственост. Най-вероятно той ще остане затворен за туристи в посока Гърция до 15 юли. Всеки, който в момента се намира в южната ни съседка, може през всички гранични пунктове да влезе на наша територия.

Не се извършва преминаване през ГКПП „Златоград“ и в двете посоки.

Всички туристи могат да преминат на влизане в България на работещите гранични пунктове без ограничения.