Коронавирусът продължава да бележи тревожни рекорди за трети пореден ден у нас. От началото на епидемията регистрирахме денонощие с най-много новозаразени - 516 при 5 209 PCR теста, което прави почти 10 процента положителни проби.

Снимка: btvnovinite.bg

На този етап властите уверяват, че вирусът е под контрол. Скокът в случаите обаче доведе до ръст на хоспитализираните. В столицата най-много пациенти с COVID-19 има във Военномедицинската академия, както и в „Пирогов“ и в Белодробната болница.

Снимка: btvnovinite.bg

Освен 516-те новозаразени, денонощието е регистрирало и 115 излекувани, както и, за съжаление, 7 починали. Традиционно, най-много случаи има в столицата - 138. Следват Пловдив и Благоевград.

Експертите не изключват нови рекорди. По-голямо вече е и така нареченото репродуктивно число, казва математикът от Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов

„100 човеци, като се разболеят, заразяват 142 в момента. Вирусът не става по-заразен - единият фактор е атмосферният, а когато епидемията достатъчно се е разпространила, вероятността да срещнем текущо заразен е по-голяма“, казва Витанов.

Той изчислява, че на всеки 100 души един е носител на COVID-19.

Снимка: btvnovinite.bg

„Внимавайте. Ситуацията вече не е толкова невинна. В един голям магазин като влезете, там са поне 200 човека. Значи има двама болни“, казва математикът.

Според Витанов с 500 болни  дневно здравната система ще издържи около 3 седмици. Изчисленията показват, че най-критична е ситуацията в Благоевградско и в Бургас.

Акушеро-гинекологичното отделение в бургаска болница вече затвори заради заразени двама лекари, 5 акушерки и технически сътрудник.

Снимка: btvnovinite.bg

„Всички без един са в много добро общо състояние, те са си по домовете“, казва Христо Якимов, зам.-управител на УМБАЛ "Дева Мария".

12-те родилки в отделението ще бъдат изписани след отрицателни тестове.

Снимка: btvnovinite.bg
В болницата в Сандански пък затвори хирургията заради 6 сестри, санитар и общ работник с COVID-19. Състоянието им е добро.

Снимка: btvnovinite.bg

„В болницата е претъпкано с болни от коронавирус. 55 души са настанени в различни отделения, включително и родилка“, казва Илия Тонев от болницата в Сандански.

При недостиг на болнични легла, ще бъдат разкривани допълнителни, обеща здравният министър. Костадин Ангелов каза още, че нови ограничения засега не се предвиждат, включително и за възрастните.

  • 236 нови случая на COVID-19 в България
  • 316 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Цялата страна е в зелена зона по заболеваемост от COVID-19
  • 100 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 293 са новите случаи на коронавирус у нас
  • 96 нови случая на COVID-19 у нас
  • 239 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 262 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Новите случаи на коронавирус у нас са 275
  • 457 са новите случаи на COVID-19 у нас

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!