Изготвяне на специален нов проект за столичния площад „Гарибалди” – това е най-вероятният сценарий преди да се стигне до демонтиране на така наречената „Водна стена”.

От Столичната община все още не се ангажират със срок за премахването ѝ. И днес полагаха цветя – въпреки загражденията.

Столичният кмет вчера разпореди стената да се демонтира. По какви механизми ще се случи това обаче не е ясно. Юристите на Столична община все още търсят варианти.  По всяка вероятност това ще стане с изготвянето на нов проект.

Снимка: БГНЕС

Столичният кмет увери и че парите за преместването ще се търсят навсякъде другаде, но не и от Столична община.

Йорданка Фандъкова увери и че премахването на толкова малък елемент от проекта няма да застраши и последващото изплащане на парите за ремонта от еврофондовете.

Въпреки негативните реакции, има и други мнения. Като това на арх. Попов, според когото тя все пак трябва да остане, макар и неприета от столичани. Според него още в замисъла нещо куца.

Снимка: bTV


„Било е престъпление, че не са съобразили паметника с Гарибалди. Тези две неща погледнати изолирано, сами по себе си може да се по-хубави, най-хубави или лоши. Заедно са ужасно”, заяви Павел Попов.

За пореден ден проектантът арх. Панталеев така и не застана пред камерата ни. В неформален разговор обаче авторът на паметника заяви, че ще се опита да запази стената на сегашното ѝ място.

Снимка: БГНЕС

След анонсирания от столичния кмет демонтаж – нов дом на „Водната стена” може да се окаже университетът за архитектура. Официално запитване обаче още няма.