Кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди да бъде премахната т.нар. „водна стена” – новооткритият монолит на площад "Гарибалди", който стана повод за подигравки в социалните мрежи. Монументът беше премахнат по-малко от 48 часа след поставянето му.

Снимка: btvnovinite.bg

Според публикация  на кмета на район "Средец" Мария Ачкова доставката и монтажът на водната стена са на стойност над 24 хиляди лева без ДДС. От Столичната община не потвърдиха, нито отрекоха нейните твърдения. Очаква се близките дни монументът да бъде премахнат.

Някои оприличиха паметника на надгробен камък, а други – на котешка тоалетна. Потребителите във „Фейсбук” развихриха въображението си и се появиха най-различни забавни колажи по темата.

Фандъкова заяви, че монолитът е прекалено голям за малък площад като "Гарибалди" и затова е взела това решение. Според нея „водната стена” не се вписва в пространството. Кметът каза още, че по-добре е да се сложи в сградата на УАСГ, за да напомня на бъдещите архитекти и проектанти за отговорността, която носят.

"Вече съм казала да се организира премахване и да стане нормална настилка и без това площада е малък. Какъв е бил замисълът на проектантите не мога да кажа, вероятно няма и да разбера, защото той не даде обяснение и не застана да дообясни идеята си", каза още столичният кмет.

bTV потърси проектанта, но и днес от фирмата му заявиха, че той не може да се срещне с екипа ни.

Според част от общинските съветници идеята никога не е била водната стена да е от черен гранит.

От БСП коментираха, че монументът е олицетворение на начина, по който не следват да се обновяват подобни градски пространства.  

Общинският съветник от ГЕРБ Малина Едрева пък поясни, че в състава на журито е имало представители на всички политически сили. 

Припомняме, че хората се възмутиха както от качеството, така и от изпълнението. Според мнозина фонтанът в сегашния си вид може да се оприличи на надгробна плоча, а пешеходците трябва да положат карамфили и свещички в основата му.

Снимка: btvnovinite.bg

Други пък се присмяха, че прилича на котешка тоалетна, a слоугънът на столицата иронично беше променен на „В нужда се познава”.

Снимка: btvnovinite.bg

В предаването "Тази сутрин" общинският съветник от ВМРО Димитър Антов оприличи паметника на „надгробие от времето на мутробарока”, когато мутрите са правили големи, черни паметници. По думите му там не се вижда, че тече вода. Антов изрази мнение, че с монумента се оправдават големи суми, а реално струва около 10 000 лв.

Общинският съветник от "Група 5" Симеон Славчев също не хареса паметника. Според него той е некачествен и е подигравка със столичани. По думите му той е „началото на края на управлението на ГЕРБ в София”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!