Недоволството срещу властта навърши месец. На 30-ия ден полицията премахна блокадите в цялата страна. Палатките обаче остават на пешеходните зони, а шествията на недоволните от кабинета и главния прокурор продължават.

Акцията на МВР започна координирано, в 4:30 ч. призори в София, Варна, Пловдив и край Стара Загора. Палатките бяха вдигнати от уличните платна, а движението освободено.

12 души бяха задържани временно за връчване на актове за нарушения в София.  Решението за акцията е взето на коалиционния съвет вчера, обяви лидерът на НФСБ и партньор в кабинета Валери Симеонов.

Хората в лагерите са били заградени от униформени, които са им казали, да си събират палатките. Обяснението им е, че нарушават Закона за движение по пътищата.

На всички в палатките са били взети личните документи. С обяснението, че който иска да си тръгне, ще си получи документите.

Хората разказват, че палатките са били "изривани", някои от личните им вещи липсват.

Малко след полунощ униформените се оттеглят от района на „Орлов мост“. Връщат се около 4:30 ч., но многократно повече. И обграждат протестния лагер.

Протестиращи са запечатали акцията на видео със своите телефони, а един от тях споделя, че „не е имало сериозни силови действия. Арестуваха хората, които останаха в кръстовището“.

„Много, много бързаха да се случи всичко в тъмните часове. Те ни обвиниха в тероризъм“, разказва протестиращата Лилия Костова.

Идентична акция в същия момент има и при палатковия лагер при Министерския съвет.

Изненадващо събуждане има и за майките на деца с увреждания от "Системата ни убива" пред Софийския университет. На мястото се появи и Мая Манолова, която се обади на президента Радев, за да го уведоми за акцията срещу палатковите лагери. Блокираният от събота бус на "Системата ни убива" беше откаран на наказателен паркинг.

За четири часа в Първо районно бяха освободени всички задържани в София. С еднакви актове - отказали са да напуснат лагерите. Сред тях и член на така нареченото „Отровно трио“ – пиарът Арман Бабикян.

Управляващите одобрили сутрешната акция вчера, информира един от партньорите в коалицията. Валери Симеонов разкри, че решението е взето на Коалиционен съвет.

„Какви мотиви?! Има ли закони в България? Законност трябва ли да има? Не може правата на два милиона в София и на 400 хиляди Пловдив и Варна, съответно всички права на тези граждани да бъдат нарушавани! Не могат да се черпят политически ползи от такъв буквално личен тероризъм бих го нарекъл“, каза лидерът на НФСБ.

Симеонов нарече снощното мятане на яйца по партийната му централа на „Раковски“ №134 „срамна сцена“.

Адвокат Николай Хаджигенов, също от „Отровното трио“, събра актовете на задържаните и жалбите им бяха подадени в Софийския районен съд до обяд.

Чуха се призиви за повторно окупиране на „Орлов мост“. Изграждането на новия лагер на Ларгото започна веднага. Но полицията е категорична, че няма да допусне това.

И във Варна акцията на полицията започва около 4,30. На мястото на блокадата пристигат десетки униформени и принуждават протестиращите да напуснат района. По данни от полицията на мястото са присъствали 17 души. Извършена е проверка на личните им карти.

"Двама от протестиращите не пожелаха да изпълнят разпореждането и да се преместят. Същите бяха задържани и отведени в Първо РПУ, където им бяха съставени актове", съобщи комисар Илиан Илиев, началник на "Охранителна полиция" към ОД на МВР – Варна.

Часове по-късно задържаните бяха освободени и се завърнаха в лагера. Протестиращите обявиха, че на този етап лагерът остава, като тепърва ще обмислят следващи действия.

В Пловдив за по-малко от 30 минути палатките, разпънати на ключовото кръстовище булевардите "Шести септември" и "Цар Борис III Обединител" са вдигнати. А протестиращите – санкционирани. От МВР отчитат, че при акцията са съставени 38 акта по закона за движение по пътищата, един за липса на документ за самоличност и един предупредителен протокол по Закона за МВР. Всички протестиращи са тествани с дрегер, при шестима е отчетен алкохол.

В Стара Загора няма арестувани протестиращи, съставени са три акта заради предмети на пътното платно, но според протестиращите те не са ги разписали. За тази вечер протестиращите са решили по публикация в социалните мрежи да отидат пред областната управа под мотото "Заръщането на джедаите". За протестиращите обаче е победа, че успяха да направят обиколка по детелината към Стара Загора.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!