Полицейската акция в столицата тази нощ е била с цел да се предотврати ескалация на напрежението между протестиращите и недоволните от блокирането на кръстовища граждани. Униформените няма да допуснат ново затваряне на ключови пътни артерии. Това стана ясно от думите на зам.-началника на „Охранителна полиция“ в СДВР Тони Тодоров на брифинг пред журналисти.

„След толкова дни на протести, в СДВР последната седмица постъпиха стотици сигнали и жалби на граждани – една от жалбите е с 422 подписа на граждани, недоволни от създалото се положение с блокиране на кръстовища и дебело подчертавайки в своята жалба, че им се ограничава правото на свободно придвижване“, посочи той.

По думите му решението за премахването на палатките е било взето вчера. „Преценихме, че, на базата на това недоволство, което се излива и към нас, и към хората на кръстовищата, може то да доведе до ескалация на напрежението и ситуацията да се усложни доста“, обясни Тодоров.

12 души са задържани, като сред тях има 8 арестувани за неизпълнение на полицейско нареждане и трима, чиято самоличност трябва да се установи. Ще им бъдат връчени актове и ще бъдат освободени. Бусът на „Системата ни убива“ е репатриран на наказателен паркинг.

„Категорично заявявам, че физическа сила беше използвана само срещу едно лице на „Орлов мост“, което категорично отказа да напусне платното – тя беше наистина в рамките на нашите правомощия, няма претенции и от лицето. Беше хванат под мишници и изведен“, подчерта зам.-началникът на „Охранителна полиция“.

Той отбеляза, че протестите не са били заявени в общината. „Правото на всеки човек да протестира е уредено в определени подзаконови нормативни актове. Всеки има право да протестира, но заявявайки това в съответната община и протестирайки по определен ред и начин. Осигурили сме правото на свободно придвижване на всички граждани, чието мнение се различава от това на протестиращите“, категоричен беше Тодоров.

По-рано днес един от организаторите на протестите - адв. Николай Хаджигенов, заяви пред bTV, че барикадите ще се върнат и вече ще са на още повече места. Как ще действа полицията при нови блокади? „Няма да позволим блокирането и престоя на такива преместваеми обекти по кръстовищата – ще осигурим правото на всеки гражданин да се придвижва свободно. По какъв начин – предстои да видите и вие“, отговори Тони Тодоров.