Полицаи и жандармеристи влязоха в протестните палаткови лагери в София рано тази сутрин, съобщават репортерите на bTV Новините.

От МВР потвърдиха, че се провежда "специализирана полицейска операция за възстановяване на обществения ред".

Трафикът през Ларгото, "Орлов мост" и Ректората е възстановен. Движението по всички линии на обществения транспорт е възстановено в обичайния им маршрут. Преминаването през възловите кръстовища е свободно, съобщиха от Центъра за градска мобилност.

Операцията е започнала около 4-4:30 ч. през нощта. Неофициалното обяснение на униформените е било, че палатките нарушават Закона за движение по пътищата.

Центърът на София беше буквално блокиран в хода на акцията. Никой не е бил допускан близо до лагерите, а служител на реда е опитал да отнеме телефона на репортера на bTV Новините Канна Рачева. Към момента няма официално обяснение за действията на полицая.

На "Орлов мост" полицаи са натоварили на камион дюшеци, тенти и палатки. На няколко места в центъра на София се е стигнало до напрежение, има задържани.

Един от тях е пиар експертът Арман Бабикян, който е сред организаторите на демонстрациите. Според бившия омбудсман Мая Манолова в ареста е и гражданският активист Манол Глишев.

Протестиращият Мирослав Спасов разказа пред bTV, че около 3 ч. през нощта е изчезнал полицейският бус, който всяка нощ до момента ги е пазел и опасенията са били, че се готви провокация от цивилни лица. Час по-късно униформени ги обградили отвсякъде.

"Не е имало сериозни силови действия, навлязоха в лагера, започнаха да изискват хората да освободят кръстовището. Арестуваха хората, които останаха в кръстовището. Видях трима, един от тях е Пламен Даракчиев - видях как го носеха за ръцете и за краката към полицейския бус", разказа Спасов.

"Събираха лични карти на всички. Говорим вече за безправие - "Който иска да си тръгне може да си получи личната карта и да си ходи", разказа Теодор Катранджиев, който е бил в лагера пред бившия Партиен дом.

Акция има и в Пловдив. Разчистени са палатките и в града под тепетата.

Блокадата по пътя от Стара Загора към АМ "Тракия" също падна тази нощ.

Палатките пред общината във Варна бяха премахнати в ранните часове на днешния ден. Според протестиращите има двама задържани.

"Дойдоха една ударна група от около 50 полицаи. Казаха че ако не се съобразим с полицейското разпореждане ще ни бъдат наложени глоби от 2000 до 7000 лв. и ще бъдем задържани за 24 часа", разказа един от демонстрантите от морската ни столица.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!