Премахнаха блокадите на протестиращи в цялата страна. Със синхронизирана акция в 4:30 ч. сутринта полицията отстрани палатковите лагери от ключови кръстовища в София, Варна, Пловдив, както и от пътя между Стара Загора и Хасково.

Временно задържани бяха 12 души в столицата и двама във Варна.

Малко след 12 ч. нов палатков лагер започна да се изграждат пред МС, около 40 недоволни граждани донесоха и събраха, каквото е останало след акцията. Наш екип видя и нови лица, не знаят къде ще се опънат чадърите, но вече има опъната тента и няколко палатки. Има информация, че протестът е предвиден за 20 ч. тази вечер. 

Опънати са палатки и пред президентството. 

От СДВР обявиха, че няма да допуснат ново блокиране на кръстовища, а протестиращите декларираха, че ще продължат с акциите на гражданско недоволство.

Движението е пуснато, палатков лагер няма. Но около половин час след 4 сутринта започва полицейска акция на всички блокирани кръстовища променя ситуацията от последните дни. Протестиращите казаха, че не са били предупредени, оплакаха се от отношението на униформените към тях.

4:30 сутринта. Протестиращият Мирослав Спасов е на „Орлов мост“. Около 3 ч. през нощта, по думите му, е изчезнал полицейският бус, който всяка нощ до момента ги е пазел и опасенията са били, че се готви провокация от цивилни лица. Час по-късно униформени ги обградили отвсякъде.

„Отправиха ни разпореждане да не нарушаваме закона за движение по пътищата. Не е имало сериозни силови действия, навлязоха в лагера, започнаха да изискват хората да освободят кръстовището. Арестуваха хората, които останаха в кръстовището. Видях трима, един от тях е Пламен Даракчиев - видях как го носеха за ръцете и за краката към полицейския бус“, разказва Спасов. 

„Много, много бързаха да се случи всичко в тъмните часове. Някои отказаха да напуснат платното и  бяха изнесени със сила. Те ни обвиниха в тероризъм“, споделя Лилия Костова, която допълва, че "след като се възстановят от шока, ще покажат на гражданите, че действията на полицията не са окей".

В същия момент, същата акция тече и на палатковия лагер при Министерския съвет.

Два часа по-късно протестиращите, със собствен превоз, отнесоха палатките, храната и техниката от тротоара на „Орлов мост“. Движението през всички кръстовища беше възстановено. Недоволните от управлението на властта обаче казват, че няма да спрат с протестните действия.

От МВР съобщиха, че са получили над 420 сигнала от недоволни граждани заради блокираните кръстовища.

Движението по всички линии на обществения транспорт в момента е възстановено по обичайния им маршрут.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!