И в Пловдив е премахнат палатковия лагер от възловото кръстовище на "Баня старинна", съобщиха от МВР.

Тази сутрин е възстановено преминаването през кръстовището на бул."Цар Борис III Обединител" с бул."Шести септември". Вдигането на палатковия лагер, разпънат снощи, е започнало малко преди 5 ч. сутринта. 

Полицаите пристигат от всички страни на кръстовището на булевардите „Шести септември“ и „Цар Борис III Освободител“.  Започва поименна проверка на протестиращите, разказват те.

Снимка: btvnovinite.bg

"Органите на реда действаха като при спецоперация. Дойдоха с едни микробуси, светнати светлини. Маскирани и се опитаха така, с добри думи, да провокират разчистване на лагера, но не се получи. В последствие  те започнаха да влачат палатките", обясни човек от протеста. 

За по-малко от 30 минути палатките, разпънати на  ключовото кръстовище, са вдигнати. А протестиращите – санкционирани. 

"Възпрепятствали сме движението на автомобили, въпреки че абсолютно всички отсечки бяха блокирани от  полицията. Така че, ние няма как да сме попречили на нито едно МПС да премине", твърдят хората от палатковия лагер.

Снимка: btvnovinite.bg

Вече по светло, част от протестиращите и няколко палатки все още бяха на тротоара до кръстовището.

"Смисълът на този палатков лагер беше да покажем гражданската си позиция, чрез гражданско неподчинение. Това наше право ни беше отнето изключително грубо и изключително агресивно с много брутална сила  от страна на държавата“, твърдят протестиращите. 

От МВР отчитат, че при акцията са  съставени 38 акта по Закона за  движение по пътищата, един за липса на документ за самоличност и един предупредителен протокол по Закона за МВР. Всички протестиращи са тествани с дрегер, при шестима  е отчетен  алкохол.

 „Също и на 6 от лицата, след  направената проверка, се установява, че имат криминални регистрации за кражби и  икономически престъпления“, обясни  комисар Виктор Празов - началник отдел "Охранителна полиция " в ОДМВР Пловдив. Той съобщи, че няма задържани. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според МВР, в нощта на блокадата на спешния телефон са подадени  десетки  сигнали за нарушаване на нощната тишина. А  майка на болно дете е потърсила съдействие  от полицията, тъй като не е могла да премине през кръстовището, на път за болница.