Протестиращите в Пловдив блокираха с палатки кръстовището на бул. „Шести септември“ с бул. „Цар Борис III Освободител“. Това е едно от ключовите кръстовища, защото през него минава целият важен трафик, който свързва южната със северната част на града. Квартал „Капана“ остана без път. 

Преди да разпънат палатките, шествието на протестиращите затвори поетапно ключови булеварди в града.

И макар протестът да бе обявен за граждански, към него се присъединиха и политици. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов отговори на Борисов за срещите в кабинета му по времето, когато е бил министър на правосъдието.

„Господин Борисов винаги е лъгал изключително щедро. Нека не говори Борисов за тези срещи, естествено, че сме имали някакви срещи. Ако той ме бърка с Деница Сачева, е негов проблем“, заяви Христо Иванов.

Иванов разкритикува и президента.

„Президентът обяви ,че прави сайт, щото аз това разбрах днес, че той ще направи сайт, на който ще започне някаква дискусия и „Трай коньо“ общо взето е положението. Очакванията са той да упражни правомощиятя си за конституционни промени по основната тема, която протестите поставят, а именно: проблемите с прокуратурата“, допълни Христо Иванов.

Иванов поиска от държавния глава още да изключи всички притеснения, свързани с външнополитическите ходове на евентуален служебен кабинет, а протестът в Пловдив поиска пълен рестарт на демокрацията.

Според протестиращите промяната започва с предсрочни избори.

Снимка: Мария Георгиева

Те имат намерение да останат в палатките до оставката на Кабинета "Борисов" и на главния прокурор. 

Снимка: Мария Георгиева

През кръстовището ще бъдат пропускани линейки и автомобили със специален режим на движение.