Няма виновни за взрива, отнел живота на 15 души в Горни Лом. Три години и половина след трагедията в завод "Миджур", съдът оправда обвиняемите.

Взривът по време на утилизация на противопехотни мини отне живота на 15 души. Обвинението посочи четирима отговорни за трагедията. Сред тях и собственикът на "Миджур". Днес видинският окръжен съд оправда всички.

13 мъже и 2 жени загубиха живота си след взрив в цеха за утилизация. Още две служителки на завода за боеприпаси пострадаха и бяха настанени в болница. 200 свидетели бяха разпитани по мегаделото. 40 са вещите лица, които трябваше да изготвят различни експертизи в търсене на отговор чия е вината за трагедията.

На 1 октомври 2014 г. година петнайсет души остават завинаги зад оградата на завод "Миджур". Цех "С", в който са работили, е сринат със земята. За смъртта им бяха повдигнати обвинения на четирима души, а днес и четиримата бяха оправдани.

Преди три години и половина Димитър губи сина си. Оттогава не спира да търси истината.

„Трудно е, но все пак дължа това на сина си. Мен не ме интересува дали виновни са тези, които бяха обвинени реално или има хора, които не са обхванати в тоя обвинителен акт", споделя бащата на загинал в трагедията Димитър Димитров.

За да чуят присъдите си, в залата бяха четиримата обвиняеми, сред тях беше и бившият собственик на „Миджур” Валери Митков, който загуби сина си във взрива. Той обяви, че според него причина за взрива е външна намеса, тъй като няма други доказателства, че той е станал по друг начин.

„Всичко, което се приписа на мен, бяха задълженията на ръководителя на завод „Миджур” и на мениджъра на цех „С” – утилизация”, каза от своя страна Палма Иванова.

Основният въпрос за Димитър е защо мините въобще са допуснати за утилизация в този завод.

„Обидно е според мен отношението на съда и прокуратурата към целия случай. Това е един сериозен случай с голям обществен отзвук и самото решение на прокуратура и съд, делото да се гледа при закрити врати с мотив "държавна тайна" е най-малкото смущаващо. Не може смъртта на петнайсет човека да се сложи в града "държавна тайна"”, каза той.

Делото приключи година и половина след внасянето му в съда, а прокуратурата ще обжалва присъдите.

Преди седмица прокуратурата предупреди, че боеприпасите в "Миджур" все още не са безопасни. В отговор и след спешна среща с институциите, от областната управа обобщиха, че опасността за населението е минимална.