Трагедията от Горни Лом се повтаря във времето. Инциденти със загинали работници в оръжейния завод има още през 2007-ма година, когато при взрив загива един работник, а още двама са ранени.

През 2006 г. избухва пожар и загива един от инженерите в завода. На 4 септември 1999-та година експлозия в Големо село, Бобовдолско убива шестима мъже.

Снимка: btvnovinite.bg

Съдът отсъжда, че причината за трагедията е човешка грешка.

Разследване на bTV доказа, че двата склада - този в Горни Лом и този в Големо село, всъщност са свързани - заради фирмите, които имат едни и същи собственици.

Експлозията в Големо село през 1999 г. убива шестима мъже, сред които и 26-годишния Ивайло, който оставя сами съпругата и 5-годишната си дъщеря.

На роднините е казано, че пожарът е възникнал след запалване на треви до помещенията със взрив.

Снимка: btvnovinite.bg

Васил Васев, който е кмет на село Големо село, посочи, че не е имало какво гори, защото е валяло дъжд, а по думите му просто не е имало контрол.

Кой е собственикът на избухналия цех? В началото 90-те преподавателят в Минно-геоложкия университет и един от най-изтъкнатите ни експерти по взривовете проф. Славчо Лазаров основава фирма "Лазарит".

Няколко години по-късно - през 1997 г., заедно с дъщеря си Мария Лазарова регистрират дружество с ограничена отговорност. След инцидента фирмата наемател на складовете край Бобов дол се трансформира в дружеството с ограничена отговорност „МИНЕНЕРГО”. Нейни собственици са - Мария Лазарова и Гергана Камбурова - Лазарова. С други думи - името се променя, но собствениците остават същите - дъщерята и съпругата на професора.

15 години по-късно те отново са сред собствениците на почернения завод "Миджур" край Горни Лом.

„Когато загинаха децата, беше Петър Стоянов на власт. Сега ми е пред очите, как ръкомаха и говори, че „виновниците за трагедията ще бъдат наказани". Къде са?! Наказаните?! Наказаните сме ние и младите мъже, които загинаха”, казва почернената майка на Ивайло Йорданка Иванова.

И при двете експлозии се оказа, че виновни няма.