Сравнително ниската избирателна активност се дължи на летния сезон и машинното гласуване. Това заяви в специалното предизборно студио на bTV бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков.

Според бившия евродепутат Петър Курумбашев активността е знак, че хората започват да се уморяват от избори. „Когато ти задават един и същи въпрос три месеца и отговорът ти е горе-долу един и същ, ти вече не участваш с такова желание в изборите. Може би ще имаме активност с около 10% по-ниска от изборите през април“, допълни той.

Курумбашев заяви, че машинният вот не е довел до нищо фатално, а това, че около 0,5% от устройствата са се повредили – не е апокалиптичен проблем. Според него по-голямо влияние на активността е оказало отсъствието на корпоративния и купения вот.

Герджиков даде положителна оценка на работата на служебното правителство. По думите му неговите действия не са повлияли върху изборната активност. Относно акциите на МВР, бившият евродепутат коментира, че за първи път се е наблюдавала толкова висока активност срещу купения вот.

„Резултатите няма да са по-различни от преди три месеца. Дано обаче не се стигне до същата невъзможност за съставяне на кабинет. Макар че, според мен, това няма да е катастрофа за България, защото може страната да си почине от свръх активен парламент, който произвежда некачествена продукция“, заяви бившият служебен министър.