БСП е против предложението на Висшия съдебен съвет районни съдилища страната да се превърнат в териториални. Това заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова и добави, че подобно решение каса 57 съдилища в страната.

„Предложението отчита единствено числа и статистика за натовареността на съдилищата, без да взема предвид социално-икономическите, демографските и инфраструктурните проблеми. Това решение в 57 общини засяга 480 хил. българи“, каза Нинова.

Според нея така ще се затрудни достъпът на българските граждани до съдебната система. Тя даде пример със Смолян, където от пет съдилища, ще остане едно. Нинова заяви, че за нея това предложение е политическо.

„Това предложение е нескопосано и ненавременно. Най-малкото, защото то изисква промени в над 20 закона. В доклада, представен във ВСС, се цитират промени в Закона за съдебната власт, НПК, ГПК. Извън тях ще трябва да се променят над 20 закона – от Кодекса на труда до Закона за водите. Не може такова нещо да се прави в отсъствието на парламент“, категорична беше Нинова.

Лидерът на БСП заяви, че партията ѝ ще се противопостави на това предложение.  По думите ѝ служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов също не подкрепя тази идея за реформа. Тя допълни, че членове на левицата в цялата страна ще се включат към протестите срещу промяната.