Юристи се обявиха против планираното от Висшия съдебен съвет закриване на част от районните съдилища. Адвокати организират мълчаливи бдения в София, Свищов, Пловдив, Благоевград, Русе, Габрово, Стара Загора и Смолян.

В столицата те се събраха пред Съдебната палата, за да изразят недоволството си от закриването на районните съдилища. Според тях по този начин ще се ограничи достъпът на хората до правосъдие, защото в България все още няма електронно такова.

Снимка: bTV

С измененията, които се подготвят, почти половината от районните съдии в България ще станат окръжни и хората няма да могат лесно да стигат до по-горните съдилища.

От ВСС  все още не са коментирали недоволството на юристите, очаква се в четвъртък служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов да кажа своето мнение на заседанието на ВСС.

Измененията, които се подготвят, могат да станат факт само ако в България има Народно събрание.

Адвокатите са недоволни най-вече от това, че например техен колега от Малко Търново за всяко едно дело ще трябва да стига до Бургас и да плаща за пътя, което ще оскъпи таксите за гражданите.

Протест в този час и пред Съдебната палата в Пловдив. Казусът там е свързан със съда в Първомай, който се готви за закриване и ще бъде превърнат в териториално поделение.  В него има двама съдии, които гледат общо около 1000 дела на година ще бъдат преназначени в Пловдив, а административният състав в Първомай ще бъде силно редуциран. Според юристите подобни действия ще лишат хората от правораздаване.

На извънредна сесия общинският съвет в Свиленград прие решение против закриване на районния съд и превръщането му в териториален офис на Районен съд-Харманли. 30 местни адвокати са изпратили свое протестно становище до ВСС.

Протест имаше и в Стара Загора. Юристите настояват за широк обществен дебат.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!